Namirnice koje utiču na smanjivanje lošeg holesterola

Visoki holesterol može biti nasljedan, ali je u najvećem broju slučajeva za njega zaslužan način života. On je ključni faktor za razvoj srčanih oboljenja, koja odnose mnogo života.

Treba znati da postoje dvije vrste holesterola – lipoproteini niske gustine (LDL) naziva se i “lošim” holesterolom, jer se nagomilava u arterijama uzrokujući sužavanje koje ograničava protok krvi i može da dovede do srčanog ili moždanog udara, dok je lipoproteini visoke gustine (HDL) holesterol koji se naziva “dobrim”.

Dobra vijest je da je holesterol moguće držati pod kontrolom prirodnim putem – izbjegavanjem stresnih situacija, izbjegavanjem upotrebe cigareta, redovnom fizičkom aktivnošću i pridržavanju zdravih prehrambenih navika.

Orašasti plodovi

Nedavno objavljena studija “American Journal of Clinical Nutrition” pokazala je da je redovno konzumiranje oraha i pistacija djelotvorna i dijetalna strategija za smanjenje lošeg holesterola i triglicerida.

“Orašasti plodovi sadrže visok procenat mononezasićenih masnih kiselina i višestruko nezasićenih masti, za koje je dokazano da smanjuju količinu štetnog holesterola u krvi. Mononezasićene masti takođe djeluju protivupalno i smanjuju nivo u kom holesterol prijanja na ćelije arterija uzrokujući smanjen protok krvi”, kaže sportska dijetetičarka Dženifer Odonel.

Ipak, orašasti plodovi su kalorični, pa pripazite s dnevnim unosom.

Kinoa

Istraživači su otkrili da su ljudi koji su jeli više cjelovitih žitarica poput kinoe, smeđeg pirinča i tjestenine od cijelog zrna pšenice u toku 12 mjeseci, imali pad u broju triglicerida i povećanje nivoa HDL holesterola za razliku od onih koji su jeli više rafinisanih ugljenih hidrata.

“Cjelovite žitarice bogate su vlaknima, posebno topljivim vlaknima, koja djeluju poput sunđera koji upija slobodno plutajući holesterol u krvotoku i nosi ga iz tijela, pa tako igra ključnu ulogu u smanjenju holesterola u krvi”, kaže dijetetičarka.

Jabuke

U objavljenoj studiji iz 2020. godine, 40 učesnika koji su imali blago povišeni holesterol, konzumirali su dvije jabuke svakog dana u toku od dva mjeseca.

Svi su imali poboljšanje i smanjenje rizika za kardiovaskularne bolesti, uključujući i smanjenje nivoa ukupnog i lošeg holesterola.

Avokado

Studija je pokazala da su odrasli koji su jeli jedan avokado svakodnevno tokom pet nedjelja imali niži nivo lošeg holesterola, nego kada isti nisu konzumirali.

Avokado sadrži mononezasićene masti, dijetalna vlakna i antioksidanse poput luteina, što ga čini dobrom namirnicom za smanjenje holesterola.

Borovnice

Utvrđeno je da veći unos antocijana, snažnih antioksidansa koji se nalaze u obojenom voću, uključujući borovnice, kupine, tamno grožđe i trešnje, povećavaju broj HDL holesterola, a istovremeno smanjuju LDL.

To je zato što antocijanini imaju moć da smanje aktivnost CETP-a, vrste proteina koji prenosi holesterol sa HDL na LDL molekule.

(Izvor: Telegraf.rs)

scroll to top