Svakodnevna konzumacija mandarine kao priprema za zimsku sezonu

Najpopularnije jesensko voće upravo je svima nama draga mandarina, koja ima brojne benefite za naše zdravlje, ali i ljepotu.

Postoji određeno voće i povrće koje ne pamtimo samo po okusu, već i po osjećaju koji nose sa sobom. Jedan primjer je mandarina uz koju uvijek pomislimo na ušuškavanje na sofi, topli čaj i jesensku melanholiju.

Evo šta se događa ako jedete mandarine svaki dan?

Vaša koža počinje blistati

Mandarine su bogate vitaminom C, koji pomaže vašoj koži da formira novo vezivno tkivo. Također osiguravaju provitamin A i selen koji pospješuju obnovu stanica i čine ten svježijim i mladolikim.

Vaš imunološki sistem i kosti bit će ojačani

Spomenuti vitamin C ne koristi samo koži, već i našem imunološkom sistemu. Također sprječava bolesti i podiže raspoloženje. Već samo jedna mandarina pokriva 43 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Osim toga, kalcij sadržan u agrumu također apsorbira naše tijelo i jača kosti.

Lakše mršate

Mandarine su idealan međuobrok – sadrže samo 50 kalorija na 100 grama. Za usporedbu, mala pločica mliječne čokolade sa samo 40 grama već u prosjeku sadrži 214 kalorija. Osim toga, u bijeloj koži ispod ljuske nalazi se nobiletin, koji obično uklanjamo. Ali ne bi trebali jer ova tvar pospješuje sagorijevanje masti i može pomoći pri mršanju.

Mandarine su zdrave, ali ipak potreban vam je oprez!

U usporedbi s klementinama, mandarine su vrlo kisele. A kiselo voće može dovesti do problema sa spavanjem, posebno ako ga konzumirate kasno navečer. Osim toga, iako su mandarine s kalorijskog gledišta pogodne za konzumaciju u velikim količinama, previše vitamina C može u najgorem slučaju dovesti do probavnih smetnji. Ako ste osjetljivi,  jednostavno morate sami vidjeti koliko agruma vaše tijelo najbolje podnosi.

scroll to top