Budžet za poljoprivredu će rasti sa 164 na 200 miliona KM

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Denis Zvizdić u Mostar su se sinoć sastali s poljoprivrednicima iz Mostara i Hercegovine, te razgovarali o gorućim problemima.

Predstavničkog doma PS BiH Denis Zvizdić je takom razgovora u mostarskom hotelu Bristol istaknuo kako je važno da poljoprivrednici iznesu svoje probleme, da predlažu strategije rješavanja problema i viziju djelovanja poljoprivrede na tom području.

Naglasio je da će se za vrijeme mandata ministra Hrnjića odrediti kontakt osoba, kao predstavnik poljoprivrednih proizvođača s područja Hercegovine s federalnim ministarstvom.

Ministar Kemal Hrnjić istakao je da se susreo s ogromnim problemima unutar ministarstva od maja mjeseca, kada je i preuzeo ministarstvo, navodeći kako se prethodno rukovodstvo ministarstva zadnjih 10 godina bavilo samo politikom poticaja. Konstatovao je da je u tom periodu zanemarena politika tržišta, politika poljoprivrede i slično, što će novo rukovodstvo mijenjati.

Istaknuo je kako je u pripremi Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2027. godine, koja će pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

“Trenutnih 164 miliona KM budžeta ima tendenciju da raste na 200 miliona KM”, kazao je ministar Hrnjić.

Naglasio je i važnost digitalizacije u sektoru poljoprivrede kako bi bili u koraku sa standardima EU, te pozvao je sve poljoprivredne proizvođače da učestvuju u izradi strategije razvoja, navodeći kako je važno da daju svoj doprinos.

Podsjetio je da izrada strategije u konačnici doprinosi stvaranju pogodnog ambijenta na polju poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top