Sreća je kada grijete ruke toplom šoljom čaja

Prema legendi, Šenong, jedan od tri kralja ili zaštitnika drevne Kine, otkrio je čaj sasvim slučajno, dok je grijao vodu u sjenci drveta.

Lagani povjetarac je otkinuo par listića s grane, koji su upali baš u ključalu vodu. Iznenađen prelijepim mirisom koji se širio, Šenong je odlučio da proba tu čudnovatu tečnost. Ukus ga je oduševio. U pitanju je bilo čajno drvo. To je priča o prvom čaju na svijetu.

Da li ste od onih kojima je najljepši dio dana ispijanje šolje toplog čaja dok čitate neku prijatnu vijest, priču ili poeziju, uživajući u divnom mirisu keksića od cimeta i upravo isječene kriške limuna na tacni pored? Ljubitelji čaja znaju da je sreća kada grijete ruke šoljom toplog čaja uz neki od navedenih ugođaja.

Ispijanje čaja kao dio identiteta

Ljubav prema čaju je za mnoge narode neodvojivi dio identiteta, za Kineze je to gongfu – ceremonija pripreme i serviranja čaja. U Keniji se uglavnom pije crni čaj i ova zemlja je poznata kao njegov najveći svjetski izvoznik. U Engleskoj se uživa u earl greyu, crnom čaju obogaćenom prijatnom aromom ulja bergamota.

Dobrobiti

Dobrobiti su brojne, ali zavise od vrste čaja. Zato je bitno razlikovati tradicionalne od biljnih i voćnih čajeva. Ipak, postoji nekoliko vrsta na čije se zdravstvene dobrobiti ljudi oslanjaju već vijekovima.

Zeleni čaj

Ovo je svakako jedan od najpopularniji čajeva u svijetu. Poznat je po tome što je bogat antioksidansima i što jača organizam. Takođe, sprečava karijes, pomaže pri gubitku kilograma te može da smanji holesterol i krvni pritisak.

Crni čaj

Tradicionalni crni čaj najpopularniji je širom svijeta. Tipovi crnog čaja uključuju Earl Grey, Darjeeling, masala, engleski jutarnji te crni čaj s drugim mirisom, kao onim od ruže i mnoge druge.

Čaj od kamilice

Ovo je biljni čaj i ne sadrži količine kofeina kakve su u crnom ili zelenom čaju. Umjesto toga, čaj od kamilice poznat je po svom umirujućem svojstvu.

Čaj od kurkume

Ovaj čaj nije tipičan. Naime, on se ne priprema pomoću lišća i bilja, nego je riječ o kombinaciji začina. Recepti obično sadrže mljevenu kurkumu, med i limun te mogu uključiti đumbir, cimet i muškatni oraščić. Čaj od kurkume sadrži protivupalna svojstva, ali zbog kombinacije začina ne bi ga trebalo piti često i u velikim količinama jer može uzrokovati gastrointestinalne probleme.

Čajevi s okusima

Često se tradicionalni ili biljni čajevi miješaju s voćnim okusima ili začinima kako bi se stvorili čajevi s različitim okusima. One osobe koje ne vole okus običnog crnog ili zelenog čaja, preferiraju ovakav spoj čajeva.

scroll to top