Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti više od 600.000 ljudi u SAD-u godišnje umire od kardiovaskularnih bolesti, što je ujedno i vodeći uzrok smrti za muškarce i žene. Stoga, dobro je poznavati preventivne mjere.
Mesne prerađevine
Pretjerano uživanje u hrenovkama, salamama, slanini, šunki i sličnim mesnim prerađevinama ne utiče samo na zdravlje srca. Prem Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji konzumacija prerađenog mesa može uzrokovati rak.
Grickalice
Freeman i Hayes navode da se držite se podalje od vrećica slanih i hrskavih ugljikohidrata. Iako vrećice s grickalicama izgledaju praktično, bolje ih je izbjegavati zato što prvenstveno sadrže jednostavne ugljikohidrate, ali i velike količine masti, soli i drugih aditiva.
Slatkiši
Kardiolog Freeman navodi da slatkiše jedemo u vrlo ograničenim količinama. Poželjno je da samo jedno sedmično izaberete jednu porciju slatkiša kako bi ograničili unos šećera.
Previše proteina
Iako je unos proteina važan za svakodnevno funkcionisanje organizma, ne bi smjeli pretjerivati s unosom istih. To je zato što veći unos opterećuje bubrege i može uzrokovati drugi niz problema. Osim toga, kao izvor proteina ljudi najčešće konzumiraju crveno meso, koje ima visoki procenat zasićenih masti koji su štetni za zdravlje srca.
Brza hrana
Većinu restorana brze hrane treba izbjegavati jer na jelovniku nema praktički ništa što je zdravo za nas. To se čak odnosi i na namirnice koje nisu pržene jer obično imaju visok sadržaj jednostavnih ugljikohidrata.
Energetska pića
Energetska pića sadrže dodani šećer, ali i sastojke koji potencijalno mogu izazvati probleme poput visokog krvnog pritiska ili aritmije. Stoga biste trebali smanjiti unos kofeina.
Slana hrana
Nije neuobičajeno da osoba konzumira tri ili četiri puta više od preporučene dnevne količine soli. To je zato što je sol moguće pronaći u proizvodima kojih možda niste svjesni, a to su razne žitarice ili primjerice kiseli krastavci.
Kokosovo ulje
Posljednjih nekoliko godina jedan od trendova u ishrani je zamjena različitih ulja i masti za kokosovo ulje. No, Freeman navodi da ovo ulje sadrži više zasićenih masti nego svinjska mast. On ističe da se kokosovo ulje koristi u nekim istraživanjima kako bi izazvao aterosklerozu kod životinja.
(Izvor: Klix.ba)