Hasičević: Obuhvat artikala sa sniženim cijenama bi mogao biti veći

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević održao je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastanak sa kantonalnim ministrima u čijoj nadležnosti je oblast trgovine.

Ovom prilikom razmotrena su pitanja iz oblasti trgovine, s posebnim naglaskom na cijene prehrambenih artikala, kao i unapređenje saradnje u prometu roba i usluga. Također, tema sastanka je bilo i poboljšanje poslovnog okruženja u oblasti trgovine putem unapređenja zakona i propisa, s fokusom na Zakon o unutrašnjoj trgovini i Zakon o kontroli cijena, na kojima je Federalno ministarstvo trgovine radilo posljednja četiri mjeseca.

Budući da je ministar Hasičević predsjednik Savjeta za strane investitore Federacije BiH na sastanku su razmjenjene i informacije o potencijalima za ulaganja i privlačenje investitora, te poboljšanje infrastrukture, s ciljem stvaranja što boljeg poslovnog ambijenta.

Na sastanku je, između ostalog, razmatrano pokretanje akcije u sklopu jačanja društvene odgovornosti pod radnim nazivom “Zaključana cijena” gdje je preliminarno dogovorena grupa od 34 artikla za koje bi se dogovorila snižena cijena.

Ministar Hasičević je nakon sastanka izjavio da bi, prema razgovorima sa terena, obuhvat artikala mogao biti i veći.

– Tu moramo uključiti trgovce sa aspekta jačanja njihove društvene odgovornosti, odnosno da se oni na jednoj dobrovoljnoj osnovi uključe u akciju i drago mi je da su pristali. Tu nam treba podrška i resornih ministara i danas smo imali konstruktivnu raspravu – istakao je ministar Hasičević.

Sastanak sa kantonalnom ministrima, kako je dodao, prvi je korak je u nastavku kontinuiranog dijaloga i nastojanja da se zajedničkim snagama pronađu najbolja rješenja koja će zaustaviti rast cijena osnovnih životnih namirnica, sa posebnom pažnjom prema socijalno osjetljivim kategorijama. U tom smislu je i ranija odluka kojom je spisak od devet artikala za koje je predhodnom odlukom utvrđena maksimalna marža, proširena na 15 artikala.

Ministar privrede, rada i prostornog uređenja Posavskog kantona Dragutin Živković je ocijenio da je dobro što je korigovana ranija odluka od 31. augusta koja je izazvala niz reakcija, te definirani potrošački artikli sa maksimalnim maržama u pogledu veleprodaje i maloprodaje.

– Današnji sastanak je upravo u tom kontekstu da dođemo do rješenja i uzmemo u obzir, sa stajališta i Posavskog kantona i Ministarstva koje predstavljam i Vlade, male i velike trgovce i svakako uvažiti mjeru i inicijativu Vlade FBiH da zaštiti posebno socijalne kategorije, kao i one sa najmanjim prihodima – dodao je Živković.

scroll to top