Popularni začin možete iskoristiti i na druge načine

Cimet je jedan od najpoznatijih začina, ali njegova upotreba nije ograničena samo kao dodatak ishrani. Ovaj začin možete svakodnevno koristiti u svom domu kao osvježivač prostora, ali i za tretiranje plijesni.

Ukoliko volite miris cimeta, probajte ga iskoristiti na neki drugi način.

Dodatak za kućne biljke

Vaše kućne biljke mogu privlačiti komarce i druge insekte, stoga kako biste ih se riješili, stavite cimet u saksiju. Cimet ima antibakterijska svojstva koja pomažu u zaštiti sobnih biljaka, a ubija i gljivice kojima se hrane ličinke komaraca.

Miris za dom

Miris cimeta je vrlo specifičan. Ako ga volite, možete ga iskoristiti umjesto osvježivača prostora. Potrebno je da u lonac stavite nekoliko štapića cimeta, koru od narandže, nekoliko klinčića i vodu. Kuhajte na laganoj vatri kako bi vaš dom zamirisao.

Odbija razne nametnike

Mnogi insekti ne vole miris cimeta pa je to idealan način da ih se riješite na prirodan način. Dovoljno je da stavite cimet u blizini vaših prozora, vrata i drugih otvora kako bi spriječili ulazak insekata u dom.

Za čišćenje

Budući da ima antibakterijska i antifungalna svojstva, cimet možete koristiti kao sredstvo za čišćenje. Cimet kombinirajte sa sodom bikarbonom i vodom te napravite pastu za čišćenje. Možete je iskoristiti za ribanje radnih ploča, sudopera i sličnih površina.

Tretirajte plijesan

Kao što je već navedeno, zbog svojih antifugalnih svojstva može se koristiti i za tretiranje plijesni. Uzmite nekoliko kapi eteričnog ulja cimeta i pomiješajte s vodom. Poprskajte mjesta na kojima se nalazi plijesan. No, budite oprezni jer ukoliko se radi o većim površinama, trebali biste pozvati stručnjake za uklanjanje plijesni.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top