/FOTO/ Počeo najpoznatiji vašar u BiH, organizatori očekuju 200 hiljada posjetilaca

Foto: Vijeće Mjesne zajednice Puračić

Počeo je jubilarni 160. vašar u Puračiću nadomak Lukavca. Najposjećenija manifestacija na ovom području trajat će tri dana, do 14. oktobra. Ovo je najpoznatiji sajam u Bosni i Hercegovini, sa najdužom tradicijom.

Organizatori ovogodišnje manifestacije su Mjesna zajednica Puračić i Nuhanović d.o.o., dok su partneri u organizaciji Grad Lukavac, Vlada Tuzlanskog kantona i Turistička zajednica Lukavac.

Tokom tri dana vašara glavne ceste koje vode kroz naselje Puračić zatvorene su za saobraćaj. Umjesto automobila, prisutno je na stotine štandova na kojima posjetitelji moći pronaći hranu, slatkiše, odjeću, obuću, posuđe…

Kroz ovu manifestaciju, u tri dana ulicama Puračića prodefiluje na desetine hiljada ljudi, nekada i stotine iz BiH i regije. Prošle godine, vašar je posjetilo oko 150 hiljada posjetilaca.

”Ove godine očekujemo 200 hiljada posjetilaca. Ovo je najstarija manifestacija tog tipa u Evropi. Puračić u ova tri dana predstavlja BiH u malom. Ovdje možemo naći sve ono što je naša tradicija, što baštinimo vijekovima. Puračaci se trude biti dobri domaćini”, navodi Anel Osmanović, predsjednik Mjesne zajednice Puračić.

scroll to top