Pomoć za 32 osobe u nabavci poljoprivredne mehanizacije u maloj općini

Potpisivanje ugovora sa korisnicima projekta (Foto: Fena)

U općini Pale u FBiH potpisani su ugovori s korisnicima projekta “Socio-ekonomska održivost i podrška lokalnom stanovništvu Gornje – drinske regije”. Radi se o nastavku realizacije treće faze SELLS projekta sa Švicarskim Caritasom koji ima za cilj pružanje podrške socijalno ugroženim kategorijama stanovništva da pokrenu ili poboljšaju ekonomske aktivnosti kroz povećanje poduzetničkog duha među ranjivim kategorijama.

Emir Rustemović, poljoprivrednik iz Prače, jedan je od 32 odabrana korisnika podrške koji je danas potpisao ugovor.

– Bavim se poljoprivredom, imam stoku, sijem i dobro će mi doći ova podrška. Planiram nabavku freze s kojom mogu dodatno da zaradim i poboljšam prihode u domaćinstvu – kazao je Rustemović.

Projekt obuhvata nabavku poljoprivredne opreme i mehanizacije za domaćinstva slabijeg imovinskog stanja i onih kojima je takva oprema potrebna u svrhu bolje ekonomske održivosti domaćinstva. Sredstva u iznosu od 76.623 KM zajedno su osigurali Vlada BPK i Općina Pale u FBiH (45 posto), švicarski Caritas 35 posto, dok su sa 20 posto i više učestvovali i sami korisnici.

– Ovo je prva faza projekta u ovoj godini, a imamo i drugu koju ćemo, nadam se, realizovati do polovine ljeta gdje je ostalo još 13 korisnika s kojima treba da potpišemo ugovor i ispoštujemo i njih do kraja. Projekt se odnosi na pomoć domaćinstvima koja su aplicirala za ono što je njima najpotrebnije i uglavnom je to poljoprivredna mehanizacija. Nastojali smo da što više njih dobije podršku, teže je bilo iznaći sredstva, ali sve se dobro završilo. Sa 2024. završavamo ovaj projekt sa Caritasom koji traje već tri godine – kazao je načelnik Općine Pale u FBiH Almin Ćutuk.

Pročitajte i ovaj članak Inspektori iz Dablina vrše provjeru firmi koje izvoze meso

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov svjestan je značaja ovog projekta za lokalno stanovništvo te najavljue nastavak podrške kantonalne vlade i u ovoj godini.

– Značajan je projekt koji je Vlada podržala sa 23.000 KM. Ljudi su zadovoljni, kao i mi i nadamo se da ćemo nastaviti tokom ove godine jer imamo još dodatnih 13 korisnika. Podržat ćemo i druge projekte koji su potrebni na ovom području, sredstva su planirana, imamo sluha, pratimo i radimo na razvoju lokalne zajednice – naglasio je Ćulov.

U organizaciji Caritas Švicarske ističu da su veoma zadovoljni saradnjom s Općinom Pale u FBiH i Vladom BPK Goražde.

– Ovo je treći krug dodjele grantova lokalnom stanovništvu u saradnji sa općinom i kantonom, i mislim da je po prvi put sada njihovo učešće mnogo veće u odnosu na Caritas Švicarske. To je otprilike i zamišljeno tako u početku našeg projekta, da najprije radimo u jednoj bazi u potpunosti izjednačeni u svim segmentima da bi pri kraju projekta lokalna zajednica preuzela vodstvo i imovinu nad čitavim projektom. Mi smo vrlo zadovoljni saradnjom koju smo ostvarili u protekle četiri godine i nadamo se da će ona da se nastavi i nakon što se ovaj projekt u 2024. godini završi – kazao je zamjenik direktora “Caritas“ Švicarska Zlatan Savić.

(Izvor: Fena)

scroll to top