Inspektori iz Dablina vrše provjeru firmi koje izvoze meso

Farma (Foto: Ilustracija)

Ured za veterinarstvo BiH održao je online sastanak sa inspektorima Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije (FVO EU), s ciljem provjere sistema službenih kontrola u objektima koji su odobreni za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi u EU.

Sastanku su pored predstavnika Ureda za veterinarstvo BiH prisustvovali i predstavnici entitetskih ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, inspekcijskih službi i ostali nadležni iz ove oblasti.

Uvodni sastanak se održava 15. i 16. januara u online formatu, dok će od 17. do 24. јanuara inspektori iz Dablina boraviti u BiH kako bi izvršili provjeru sistema službenih kontrola u objektima koji su odobreni za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi u EU tj. provjeru da li odobreni objekti izvoze u skladu sa EU propisima.

Preliminarni rezultati ove posjete biće poznati u petak 26. januara na završnom sastanku koji će biti održan u Uredu za veterinartsvo BiH, dok se finalni izvještaj očekuje u narednih mjesec dana od završetka kontrole.

scroll to top