Još jedan “grad bolesnik” u BiH: Zatvoreni pekara i ćevabdžinica

Gornji Vakuf - Uskoplje (Foto: gornjivakuf.com)

Početkom 2024. godine, Gornji Vakuf-Uskoplje se suočio s gubitkom nekoliko poslovnih subjekata koji su bili integralni dio lokalne zajednice. Pekara “Ljulji”, Ćevabdžinica “Remi” i Butik “Clasic” zatvorili su svoja vrata, ostavljajući prazninu u gastronomskoj i modnoj ponudi grada.

Pekara “Ljulji” bila je ne samo pekarski objekt, već i simbol grada, poznata po svojim ramazanskim lepinama koje su obogatile stolove mnogih građana. Ćevabdžinica “Remi” je s ponosom pružala gurmanske usluge od 1997. godine, ostavljajući iza sebe uspomene na ukusne obroke i druženja. Butik “Clasic” dugi niz godina bio je adresa za ljubitelje kvalitetne turske odjeće.

Pročitajte i ovaj članak Inspektori iz Dablina vrše provjeru firmi koje izvoze meso

Zatvaranje ovih objekata nije samo gubitak poslova, već i signal o fizičkim i mentalnim migracijama stanovništva Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Mnogi su se preselili, posebno u zemlje Evropske unije, ostavljajući grad sa smanjenim brojem stanovnika. Oni koji su ostali često tragaju za uslugama izvan vlastite zajednice, što dodatno opterećuje lokalne ugostitelje, pekare i trgovce, prenosi portal gornjivakuf.com.

scroll to top