Ovo povrće trebate izbjegavati ako se borite s čestim nadimanjem i plinovima

Ne može se poreći da je povrće ključni dio dobro izbalansirane prehrane. U stvari, često se smatraju jednom od najzdravijih namirnica. Međutim, to ne znači da svo povrće dolazi bez opasnosti po zdravlje.

U stvari, postoji nekoliko povrća koje bi moglo biti štetno za vaš probavni sistem. To uključuje mnoge koje će vjerovatno pojedino povr'e dovesti do probleme poput plinova i nadimanja. Postoji jedna kategorija za koju se stručnjaci slažu da je bolje izbjegavati ove zime ako se borite s ovim problemima.

Dijetetičarka Amy Shapiro rekla je nešto više o tome kako povrće može uzrokovati komplikacije crijeva. Razložila je nekoliko mogućih nedostataka ove ukusne hrane koja izaziva gasove.

Povrće poput prokelja, kelja, kupusa, karfiola i brokule svakako ima velike zdravstvene prednosti. Kako Shapiro ističe, svi su oni “super borci protiv raka i bogati vlaknima”. Međutim, ako se borite s kroničnom nadutošću, možda biste trebali razmisliti o uklanjanju ovih krivaca. Prema njenim riječima, “oni su poznati po tome što izazivaju plinove i nadimanje, posebno kada se konzumiraju sirovi”.

Shapiro objašnjava da postoji jedan poseban sastojak u ovom povrću koji je najviše kriv za nadmanje.

“Sadrže molekul šećera zvan rafinoza koji mnogima može biti težak za varenje, zajedno s visokim nivoom fermentabilnih vlakana koja hrane vaš mikrobiom crijeva, ali mogu ostaviti osjećaj gasa”, kaže ona.

Međutim, postoji jedno moguće rješenje. Kuhanje često pomaže, uvjerava Shapiro. Ona također napominje da bi “dobro žvakanje ili uzimanje probavnih enzima” moglo biti od koristi.

Međutim, ako zaista ne želite da rizikujete potencijalne probavne tegobe, postoji nekoliko zamjena koje možete napraviti.

“Zdrave zamene za povrće krstaša su lisnato povrće, korjenasto povrće kao što su cvekla, mrkva, pastrnjak i repa, rotkvice, krastavci, paradajz i još mnogo toga”, navodi Shapiro.

scroll to top