Kafa od žira okrepljuje organizam i poboljšava krvnu sliku

Malo je poznato da žir, plod koji tokom oktobra možemo naći u gotovo svakoj listopadoj šumi ili u parkovima, ima izrazita ljekovita svojstva koja su odlična kod najčešće bolesti savremene žene, štitne žlijezde, ali i anemije.

Od žira možete da napravite napitak sličan kafi, koji ima ljekovito dejstvo na štitnu žlijezdu. Treba da napravite zalihu mljevenog žira i kuvate po jednu kašičicu, jednom dnevno za regulisanje rada štitne žlijezde.

Hemijskom analizom utvrđeno je da pržen hrastov žir doveden u praškasto stanje, u obliku kafe, sadrži dosta mineralnih materija potrebnih ljudskom organizmu.

Koristi se kao funkcionalna hrana, čijom se dužom upotrebom poboljšava opšte zdravstveno stanje ljudskog organizma. To je riznica, prvenstveno, minerala koji su, ne samo potrebni, već i neophodni ljudskom organizmu.

Osim minerala prisutni su masti, proteini, ugljeni hidrati i azot. Skoro sve što je potrebno za zdravu hranu.

Zreli žir se oguli i samelje u blenderu. Prije pripreme prvo propržite kašičicu mljevenog žira, možete u istoj džezvi u kojoj ćete skuvati kafu, a zatim prelijte vrelom vodom, oko 100 mililitara i kuhajte 10 minuta.

Jedina razlika u odnosu na pravu kafu jeste što ovaj napitak treba da procijedite.

Možete dodati šećera i mlijeka. Inače, kafa od žira poboljšava krvnu sliku, odnosno liječi anemiju. Smanjuje kostobolju i bol u zglobovima, naročito kod žena nakon četrdesete godine života i kod žena sa menstrualnim problemima.

scroll to top