Ove namirnice ne biste trebali konzumirati prije spavanja

Namirnice koje jedete prije spavanja mogu izazvati probleme sa snom i nesanicu, a dok mnogi izbjegavaju kafu zbog kofeina koji razbija san – paradajz i luk također mogu uzrokovati besane noći.

Ukoliko imate problema sa spavanjem, možda biste trebali obratiti dodatnu pažnju na svoju ishranu i namirnice koje jedete neposredno prije odlaska u krevet.

Iako je opće poznato da je kofein sastojak koji može da poremeti rutinu spavanja, pored njega namirnica čije se konzumiranje ne preporučuje u večernjim satima jeste paradajz.

Razlog leži u činjenici da paradajz može uzrokovati refluks kiseline i druge probavne probleme, što može izazvati nelagodu i manje je vjerovatno da ćete se moći odmoriti i lako zaspati.

Luk je još jedna vrsta povrća koje može narušiti vašu probavu, jer stvara plinove dok se kreće kroz vaš probavni sistem.

Taj gas utječe na pritisak u želucu, što može vratiti kiselinu u jednjak, posebno kada ležite na leđima.

Osim što pazite šta jedete, dobra je ideja pratiti i unos alkohola, a posebno prije spavanja.

Također, bitno je zapamtiti da se kofein, koji ometa proces uspavljivanja i sprečava vas da utonete u dubok san, može naći u raznim jelima i pićima

Dok je opće poznato da čaj, kafa i neka druga gazirana pića sadrže kofein, može se naći i u čokoladi i nekim lijekovima za ublažavanje bolova.

Nedostatak sna može imati veliki utjecaj na mentalno zdravlje, kao i na fizičko, a studije su pokazale da ljudi koji spavaju manje od 7 sati dnevno imaju tendenciju da dobiju više na težini i postanu gojazni što je dodatan razlog da obratite pažnju na svoje prehrambene navike.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top