Agencija za sigurnost hrane: Čaj od nane koji je povučen iz Hrvatske nije na bh. tržištu

Čaj nana (Ilustracija)

Sistem Evropske unije za brzo obavještavanje o sigurnosti hrane (EU RASFF) na svojim stranicama nedavno je objavio da se iz Hrvatske povlači čaj od nane sa sirovinom, lišćem nane, nabavljenom u Srbiji.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH za Fenu su kazali kako nemaju informaciju da je na bh. tržištu distribuiran navedeni proizvod.

Govoreći o nedavnoj zabrani uvoza mandarina iz Turske, podsjetili su da je zbog povećanog sadržaja pesticida, Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila uvoz 6,800 kilograma mandarina turskog porijekla.

Kako su pojasnili, tokom redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog podrijetla pri uvozu, odnosno mandarina, od isporučitelja ”MGD GIDA DIS TICARET” Mersin iz Turske, izvršeno je službeno uzrokovanje u cilju utvrđivanja ostataka pesticida. Uvoznik u BiH je ”Enna Fruit”.

“Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeni su ostatci pesticida Chlorpyrifos-methyl iznad propisane maksimalne razine ostataka pesticida (0,068mg/kg ± 0,034 mg/kg). MRL za ovaj pesticid je 0,01 mg/kg. Rješenjem fitosanitarnog inspektora, zabranjen je uvoz pošiljke mandarina i naređen povrat pošiljatelju”, navedeno je iz Agencije.

Ranije je Federalna uprava za inspekcijske poslove u dva navrata (17. i 28. novembra) obavijestila Agenciju za sigurnost hrane BiH o zabrani uvoza pošiljke mandarina iz Republike Hrvatske zbog utvrđenog prisustva pesticida klorpirifosa.

scroll to top