Otvorena farma vrijednosti 1,2 miliona KM

Otvaranje farme u Jajićima kod Kalesije

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Fedahija Ahmetović, Hakija Selmanović vlasnik porodične farme „Selmanović“ i Indira Omeragić predstavnica mliječne industrije 99 iz Gradačca svečanim presijecanjem vrpce u upotrebu pustili novosagrađeni objekat moderne farme za držanje krava za mužu u koju je uloženo oko 1,2 miliona KM.

Riječ je o porodičnoj farmi o kojoj se brine otac Hakija Selmanović sa tri sina Hajrudinom, Jusufom i Osmanom i njihovim porodicama.

”Borimo se da uspijemo u ovo teško vrijeme. Osnovali smo farmu 2016. godine. Prvu farmu smo sagradili prije tri godine, evo sada smo završili i drugu u koju je uloženo oko 1,2 miliona KM. Sarađujemo sa mliječnom industrijom 99 iz Gradačca i što je najbitnije imamo fer i korektne odnose, jer sve završavaju na vrijeme kada je u pitanju otkup i odvoz mlijeka. Trenutno imamo oko 270 muznih grla i planiramo da se još širimo”, kazao je Osman Selmanović sin vlasnika.

Selmanović je kazao da imaju problem sa nedostatkom poljoprivrednog zemljišta te se nada da će Ministarstvo poljoprivrede i Općina naći način da pomognu istinske poljoprivrednike i da obezbjede potrebno zemljište za njih.

”Ovo je vrijedna porodica koja je stekla kapital van granica BiH i uložila u svoje rodno mjesto. Mi kao lokalna zajednica smo im pomogli da svu papirologiju dobiju na vrijeme i stavili smo se na raspolaganje da pomognemo da završe objekat prije zime. Ovakvi objekti su dobrobit za lokalnu zajednicu, ali i za Tuzlanski kanton jer poljoprivrednici su ti koji grade i hrane državu”, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On je u svom obraćanju rekao da će lokalna zajednica sve učiniti da ovakve i slične projekte podrži onoliko koliko to zakon omogućava.

Zadovoljan svime viđenim je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović koji je istakao da je ovo najmodernija farma u našem kantonu pohvalivši rad kako svog tako i Federalnog ministarstva kada su u pitanju poticaji.

”Naša poticajna politika uveliko je doprinijela da imamo povećan broj gazdinstava u našem kantonu i da se sve više poljoprivedenika odlučuje na ovakva i slična ulaganja s ciljem proširenja svojih kapaciteta”, rekao je Ahmetović.

Veliki broj građana i gostiju imao je danas priliku da obiđe ovu moderno sagrađenu farmu gdje će krave imati podno grijanje i grijanje u dijelu gdje se vrši muža kako ne bi gubile energiju te kako bi davale dovoljne količine mlijeka.

scroll to top