Previše je tvrdnji da s jajima ne bi trebalo da pretjerujemo, ali najnovija studija tvrdi da konzumacija jaja može pozitivno da utiče na naš krvni pritisak.
Istraživanja su pokazala da je veća konzumacija jaja povezana sa sistolnim, doijastolnim i arterijskim pritiskom.
Visok pritisak zastupljen je u društvu i više nego što mislimo, a mnogi i ne shvataju da imaju ovo stanje.
Dok neke namirnice mogu da podignu pritisak, druge ga mogu sniziti. Nova studija objavljena u časopisu “Scientific Reports” otkrila je da redovno jedenje jaja može da ima pozitivan efekat.
Kao dio ispitivanja proučavana je sedmična konzumacija jaja 668 odraslih Španaca, zajedno sa stanjem njihovog krvnog pritiska.
Mala potrošnja se smatrala između nijednog i jednog do dva jaja sedmično, dok je visoka potrošnja zabilježena između tri i šest do devet jaja.
Otkriveno je da su oni koji su konzumirali najveću količinu jaja zabilježili najveći pad krvnog pritiska kao i pad prosječnog nivoa šećera u krvi.
Veća potrošnja jaja bila je povezana sa nižim sistolnim, dijastolnim i srednjim arterijskim pritiskom.
Radi pojašnjenja, kada dobijete izmjereni krvni pritisak sistolni je veći broj na uređaju, a dijastolni pritisak je manji.
“U okviru uravnotežene ishrane konzumacija jednog jajeta dnevno sasvim je sigurba i ne implicira na negativne efekte na krvni pritisak i kontrolu šećera u krvi čak ni kod gojaznih osoba”, objašnjavaju vođe studije.
(Izvor: Nezavisne novine)