Čajevi čuvaju nervni sistem

Depresija je stara koliko i čovječanstvo. Ipak, u posljednje vrijeme je sve više depresivnih, pa milioni ljudi širom svijeta pate od ove bolesti.

Nije bez razloga Svjetska zdravstvena organizacija procijenila da će depresija do 2020. godine da postane drugi najveći zdravstveni problem žitelja planete.

Oboljeli mogu da osjećaju tjelesne tegobe kao što su glavobolja, umor i gubitak apetita, ali i psihičke – emocionalnu prazninu, tugu…

Da ove tegobe budu manje vijekovima se koriste ljekovite biljke, a najčešće one koje opuštaju, odagnaju tmurne i prizivaju dobre misli ili vraćaju vitalnost nervnom sistemu. Donosimo priču o onima koje se u narodnoj medicini najčešće koriste.

Kantarion

Izvjesno poboljšanje može da se osjeti poslije nedjelju ili dvije, značajnije poslije mjesec do dva, a dugoročniji rezultati mogu da se očekuju nakon terapije koja obično traje tri do šest mjeseci. Preporuka je da se terapija ne prekida poslije prvih poboljšanja.

Recept

– kašičica kantariona

– 2 dl vode

Kantarion prelijte provrelom vodom i odmah poklopite, a poslije 5-10 minuta procijedite. Pijte svježe pripremljen čaj tri puta dnevno.

Savjet plus: S obzirom na to da kantarion utiče na djelotvornost lijekova, posebno kontraceptivnih pilula, lijekova protiv tumora i liječenje side, obavezno pitajte ljekara prije nego što počnete da ga pijete.

Matičnjak

Koristi se u stresnim situacijama i u slučaju glavobolja izazvanih nervozom, ali češće u liječenju psihičkih oboljenja, depresije, tegobnih misli i anksioznosti.

Recept

– šaka osušenog lista matičnjaka

– ½ l vode

Matičnjak poparite provrelom vodom, odmah poklopite, poslije dva sata procijedite, podijelite u tri doze i pijte tokom dana.

Savjet plus: Travari preporučuju nezaslađen čaj prije jela, a ako ga pijete poslije obroka zasladite kašičicom meda.

Majčina dušica

Ova biljka smiruje nervozu, opušta, smanjuje osjećaj tjeskobe, psihičku napetost i obezbjeđuje miran san.

Recept

– kašičica majčine dušice

– 2 dl vode

– kašičica meda

– 2-3 kapi limunovog soka

Majčinu dušicu poparite proključalom vodom, odmah poklopite, procijedite poslije 10 minuta, zasladite medom i dodajte limunov sok.

Savjet plus: Uvijek pijte svježe pripremljen čaj.

Noćurak

Alfa-linolenska kiselina, kojom ova biljka obiluje, hrani mozak i blagotvorno djeluje na nervni sistem, dok biološki aktivan vitamin E ublažava stres, nervozu i depresiju.

Recept

– 4-5 kašika sjemena noćurka

– 2 dl bademovog ulja

Sjeme noćurka izgnječite, sipajte u teglu, prelijte bademovim uljem i zatvorite. Poslije 7-10 dana (svakodnevno promućkajte) procijedite i pijte po pola kašičice ulja ujutru i uveče, najmanje šest mjeseci. Ulje čuvajte u dobro zatvorenoj flašici na suvom, hladnom i tamnom mjestu.

Savjet plus: Oni koji boluju od epilepsije trebalo bi da se posavjetuju s ljekarom ako žele da koriste preparate od noćurka, a ne bi smjeli da ih upotrebljavaju pacijenti koji piju antipsihotike.

scroll to top