Bademi su veoma hranljivi i bogati zdravim mastima, antioksidansima, vitaminima i mineralima.
Imaju veliku količinu hranljivih materija, a predstavljaju jestivo sjeme drveta badema.
Porijeklom su sa Bliskog istoka, a prodaju se sirovi ili pečeni. Takođe se koriste za proizvodnju bademovog mlijeka, ulja, maslaca, brašna ili marcipana.
Šaka badema ima 161 kaloriju i 2,5 grama svarljivih ugljenih hidrata. Bademi su puni antioksidanata
Bademi su odličan izvor antioksidanata
Antioksidansi pomažu u zaštiti našeg organizma oksidativnog stresa, a time nas šitit od brojnih zdravstvenih problema.
Bademi su bogati vitaminom E
Vitamin E je porodica antioksidanata rastvorljivih u mastima. Ovi antioksidanti imaju tendenciju da se nakupljaju u ćelijskim membranama u tijelu, štiteći ćelije od oksidativnih oštećenja. Bademi su među najboljim svjetskim izvorima vitamina E, piše Healthline.
Kontrolišu šećer u krvi
Imaju malo ugljenih hidrata, ali puno zdravih masti, proteina i vlakana. To ih čini savršenim izborom za osobe sa dijabetesom.
Još jedna blagodat badema je njihova izuzetno velika količina magnezijuma. Magnezijum je mineral uključen u više od 300 tjelesnih procesa, uključujući i kontrolu šećera u krvi, prenosi B92.
Snižavanje krvnog pritiska
Magnezijum u bademima može dodatno da pomogne u snižavanju nivoa krvnog pritiska. Visok krvni pritisak jedan je od vodećih pokretača srčanog udara.
Nedostatak magnezijuma snažno je povezan sa visokim krvnim pritiskom.
Konzumiranje badema smanjuje glad
Bademi imaju malo ugljenih hidrata, a bogati su proteinima i vlaknima. Poznato je da i proteini i vlakna povećavaju osjećaj sitosti.
Ovo može da vam pomogne da jedete manje kalorija.