Podijeljeno 1.600 sadnica šljive, pumpe za navodnjavanje i kopačice

Ilustracija

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da mu je drago što se u opštini Rudo radi na jačanju ruralnog razvoja i poljoprivrede, te najavio nove i veće projekte u ovoj lokalnoj zajednici.

U Rudom je u srijedu podijeljeno 1.600 sadnica šljive, deset pumpi za navodnjavanje i tri kopačice u okviru FAO projekta, koji je realizovan u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

”Ovdje je činjenično stanje da nova lokalna administracija želi da afirmiše potrebu svakog čovjeka da ostane na svojoj zemlji i živi od svog rada i to je iskazano u nekoliko kontakata. Procjena načelnika je da se u poljoprivrednom kontekstu treba unaprijediti voćarstvo i u kontaktu sa međunarodnim organizacijama sam apelovao da se pomogne, za šta postoji potencijal”, rekao je Košarac prilikom posjete opštini Rudo.

 

On je izrazio zadovoljstvo što je realizovan projekat, te najavio nove i veće projekte.

”Zahtijevaćemo od međunarodnih organizacija da zajedno sa stručnim timom lokalne zajednice naprave adekvatnu analizu stanja na tržištu i da vidimo kako se u budućnosti treba razvijati Rudo kao prepoznatljiv voćarski kraj”, naveo je Košarac.

On je rekao da je Rudo postalo prepoznatljivo po proizvodnji mlijeka i da će se unapređivati ta vrsta proizvodnje.

”Moramo promovisati našu domaću primarnu proizvodnju, povezati naše prerađivačke kapacitete, smanjiti uvoz određenih proizvoda i obezbjeđivati što je moguće više plasmana za inostrano tržište”, kaže Košarac.

Načelnik opštine Rudo Dragoljub Bogdanović rekao je da je podijeljeno 1.600 sadnica šljive, deset pumpi i tri kopačice.

”To je naš početak, nadamo se da će projekata biti još više. Zahvaljujem se međunarodnoj organizaciji i Ministarstvu što su nas prepoznali kao sredinu u koju treba ulagati. Naš cilj je da opstane selo, voćarstvo i stočni fond”, naglasio je Bogdanović.

Bogdanović je naveo da je budžetom za tekuću godinu planirano 200.000 KM za poljoprivredu i da je moguće da će taj iznos biti uvećan, a da je povećan podsticaj za mlijeko.

scroll to top