Za doručak zdravi hamburger

Sastojci: 150 g badema, glavica luka, veza peršuna, svježa cvekla, mrkva, 50 g oraha, 2 veće kriške hljeba, pola kašičice suhog začina, 1 dl vode, maslinovo ulje, so i biber. Za preljev: 100 g očišćenih i pečenih sjemenki suncokreta, pola limuna, čehno bijelog luka, 1 dl vode i so.

Priprema:

1. Cveklu i mrkvu oguliti, isjeći na manje komade i ispasirati zajedno sa bademima, lukom, orasima i peršunom.
2. Dodati hljeb koji ste prethodno potopili u vodu i dobro ocijedili. Posoliti, pobiberiti, začiniti po ukusu i ako je masa suviše gusta i suha dodati malo vode ili ulja, pa formirati hamburgere.
3. Peći u grill tavi na malo ulja. Zajedno usitniti u blenderu sjemenke suncokreta i bijeli luk, dodati vodu i limunov sok, posoliti i energično mutiti da dobijete homogenu smjesu.
4. Pečene hamburgere poslužiti prelivene sosom.

scroll to top