Sastojci: 1 šolja integralnog brašna, 1 šolja glatkog brašna, 1,5 kašičice praška za pecivo, 1 kašičica soli, 100 g hladnog maslaca, 200 g dimljenog lososa, 1 mladi luk, 2 grančice kopra.
Priprema:
1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, solju i maslacem te zamijesite u mrvičasto tijesto. Dodajte pola šolje hladne vode pa sve zamijesite u čvrsto tijesto.
2. Oblikujte valjak promjera 5 cm. Tako oblikovan valjak zamotajte u prozirnu foliju pa ga na oko 1 sat stavite u frižider.
3. Valjak narežite na kriške debljine oko 0,5 cm, koje zatim položite u pleg obložen papirom za pečenje. Pecite ih oko 10 minuta na 170 stepeni.
4. Losos nasitno narežite, pomiješajte ga s nasitno nasjeckanim lukom i nasjeckanim koprom, a zatim ga poslužite s keksima.