Pet razloga zbog kojih moramo češće jesti kestene

Jeste li znali da se kestenju udvostručuje kalorijska vrijednost termičkom obradom?

Ovi jesenski plodovi pekli su se i jeli na ulicama Rima još u 16. vijeku.

Pitomi kesten (Castanea sativa) drvo je iz porodice bukovki koje karakteriše crvenkasto-smeđi plod.

Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom dijelu Evrope i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali, prenosi Punkufer.com

1. Namirnica koja zasićuje

Stotinu grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrijednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se količina bjelančevina i ugljikohidrata u plodu.

2. Namirnica za prehranu bez glutena

Više od četrdeset odsto kestena čini škrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, juha, te drugih slatkih i slanih jela. S obzirom na to da ne sadrži gluten, preporučuje se osobama koje boluju od celijakije ili ga izbjegavaju u svojoj prehrani.

3. Namirnica koja podstiče rad crijeva

Kestenje je odličan izvor prehrambenih vlakana koji smanjuju nivo lošeg kolesterola u krvi, ali i podstiču rad crijeva, odnosno garantuju bolju i redovniju stolicu.4. Namirnica koja čuva bubrege i srce

Kesten je bogat kalijumom i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, te mangana, kalcija, klora, željeza i magnezija.

5. Namirnica koja jača imunitet i kosti

Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad živaca i osnažuje imunitet tijela. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću.

Savjet plus:

Na šta trebate paziti kad kupujete kestenje?

Kada kupujete svježe kestene, odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Kada ih u u ruku, težina treba odgovarati njihovoj veličini.

Izbjegnite kestenje koji imaju šuplji zvuk kad ih tresete.

Ubrane ili kupljene kestenje čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

scroll to top