Ima 60 grla, a dnevno mu ne ostane ni 20 KM zarade

Foto: Teglica.ba

Proizvodnja mlijeka u Tuzlanskom kantonu se sve više smanjuje jer mljekari više plate stočnu hranu nego što košta mlijeko. Stoga su proizvođači počeli zatvarati farme, te mljekari poručuju da se država hitno treba uključiti u zaštitu domaće proizvodnje.

Ovaj kanton ima 1.300- 1.400 proizvođača. U 2020. godini proizvedeno je više od 32 miliona litara mlijeka. Prošle godine taj broj je bio 29 miliona litara, a ove će biti još manje. Računica je jednostavna, pričaju mljekari, koncentrat košta 1,10 KM po kg, odnosno, tona 1.100 KM dok je tona mlijeka maksimalno do 700 KM. To uglavnom imaju farmeri koji imaju preko 1.000 litara dnevno.

”Ova godina će sigurno biti manja jer gase se farme. Evo, u Bašigovcima u Živinicama, ima sigurno pet, šest farmi  sa deset do 20 grla koje su se ugasile ove godine. Jednostavnom, ne  možeš. Ja imam 60 grla, a 40 i nešto muznih. Ja ne mogu preživjeti mjesec dana od naplate mlijeka“, priča Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja mljekara TK.

On ističe da je dobio poticaj za četvrti kvartal prošle godine, prvi kvaratal ove godine te poticaj po muznom grlu.

”Sve to je otišlo u poljoprivrednu apoteku, za zaduživanje za sjetvu. Nijednu marku nisam unio u kuću. Svaka marka je otišla za sjetvu. Sada kosimo trave i litar nafte je 3,50 KM. Pa, ti gledaj sad. Ni trave nisu dobre jer nije bacano gnojivo. Potorili smo stajskim đubrivom i prinosi su do 40 % smanjeni“, pojašnjava Glibanović i naglašava da cijena mlijeka mora rasti i pratiti cijene žitarica.

Cijena mlijeka koja je godinama ista, nedavno je povećana za 0,20 pfeninga te sada iznosi od 0,60 do 0,75 pfeninga.

Cijeli tekst čitajte na portalu Balans.

Ima 60 grla, a dnevno mu ne ostane ni 20 KM zarade

scroll to top