Pomažu pri apsorpciji: Ove vrste voća trebali biste češče konzumirati kod nedostatka željeza

Nizak nivo željeza može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica kao što je zatajenje srca. Stoga, vrlo je važno da ovaj mineral svakodnevno unosite u svoj organizam, a pojedine vrste voća mogu vam pomoći u tome.

Umor, vrtoglavica, ubrzan rad srce, depresija, gubitak kose i blijeda kosa samo su neki od znakova nedostatka željeza u organizmu. Nizak nivo željeza najčešće imaju žene tokom menstrualnog ciklusa i trudnice, ali nije isključeno da i druge osobe mogu imati manjak ovog minerala.

Doktor Matt Angove iz Optimize Irona naveo je da voće generalno nije jak izvor željeza, ali da postoje razlozi zašto bismo trebali ih dodati u ishranu ukoliko imamo nedostatak željeza.

Voće s visokim udjelom jabučne kiseline

Iako se voće ne smatra značajnim izvorom željeza, ono može pomoći u kombinaciji s drugima namirnicama bogatim željezom. Jedna od vrsta je svakako voće s visokim udjelom jabučne kiseline, a po tim se najviše smatraju jagode, marelice i trešnje. Doktor Angove navodi da ova vrsta voća značajno povećava unos željeza u crijevnim stanicama.

Suho voće

Suho voće poput grožđica i suhih šljiva dobar najveći su izvor željeza kada je riječ o voću. One imaju viši udio i bolju ukupnu bioraspoloživost željeza u usporedbi sa svježim voćem.

Citrusno voće

Konzumacija voća s limunskom kiselinom također ima dobar utjecaj na povećavanje željeza u organizmu jer pomažu u apsorpciji ovog minerala. Pored toga, citrusi su veoma dobri i za imunološki sistem.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top