Hercegovački pčelari očekuju solidan prinos meda

Arhiva

Prinosi meda u Hercegovini u RS-u ove godine su bolji nego nekoliko prethodnih, izuzetno loših, pa se očekuje da će ova biti solidna, ocjena je hercegovačkih pčelara.

Pčelar Nikola Barzut izjavio je Srni da je med ove godine izuzetnog kvaliteta.

“Ne očekujemo probleme do kraja godine, koja je za sada opravdala očekivanja jer su prethodne bile izuzetno loše”, rekao je Barzut.

On je istakao da, osim meda, proizvodi i likere, med u saću i ostale pčelinje proizvode, kao i izuzetno kvalitetne proizvode po kojima je Hercegovina poznata.

Trebinjski pčelari ističu i da bi im dobro došla podrška institucija jer je oko 20 posto pčelara sa područja ovog grada prestalo time da se bavi tokom prethodnih nekoliko loših godina, a značilo bi im i da što češće mogu da izlažu u centralnim gradskim dijelovima.

Proizvođač meda Obrenija Drapić istakla je da je taj vid proizvodnje veliki posao i investicija, te da dva čovjeka treba da rade cijelu godinu da bi imala 100 društava i da mogu da imaju neku korist od pčela.

Drapićeva je navela da uvijek postoji potražnja za medom – kvalitetnim i zdravim proizvodom iz Hercegovine.

Bilećki pčelari očekuju da će ova godina biti solidna kada je riječ o proizvodnji meda.

Pčelari iz Bileće ove godine očekuju prinos od oko 20 kilograma po pčelinjem društvu, što je solidno u poređenju sa prethodnim godinama kada mnogi nisu imali nikako meda, jer im vremenske prilike nisu pogodovale, zbog čega je ovaj proizovd i poskupio i iznosio 25 KM po kilogramu.

Kilogram meda u Hercegovini ove godine moguće je kupiti već od 20 KM.

(Izvor: Srna/Nezavisne novine)

scroll to top