Prednosti korištenja maslina u ishrani

Drvo masline je kvrgavo i vijugavo. Može doseći visinu od l2 metara. Listovi su sivozeleni, sa unutrašnje strane dlakavi. Cvjetovi su žućkasto bijeli i mirisni.

Ulje masline je ljekovito

Reguliše stolicu, pomaže izlučivanju kamenca iz žuči, a služi i kao podloga za proizvodnju masti protiv kožnih bolesti. Sprječava djelovanje različitih bakterija. Djeci koja boluju od rahitisa daje se po jedna kašičica ulja poslije jela.

Protiv visokog krvnog pritiska pomaže čaj od maslinovog lišća

Kuha se 20 listova u 3 dl vode, dok ne prokuha na 2 dl, zatim se procijedi i zasladi medom. Pije se ujutro i uveče prije jela. Pomaže tako što proširuje krvne sudove.

Protiv kamenca i pijeska žučne kese i tegoba jetre uzima se 200 grama maslinovog ulja pomiješanog sa 0,5 gr. mentola i l žumancetom. Ova smjesa se dijeli na tri dijela i pije u toku par sati. Poslije ulja se popije malo crne kafe.

Lišće i kora masline kuvaju se kao čaj protiv temperature i groznice. 50 gr lišća i kore ostavlja se u 1 l vina 3 dana, nakon toga se 3 do 4 dana pije po 1 vinska čaša.

scroll to top