Ne treba trošiti na probiotike, dovoljno je pojesti jabuku, ali na poseban način

Danas su probiotici vrlo popularni pa time i vrlo skupi. Naučnici kažu da postoji puno jeftinije rješenje Na tržištu postoji mnoštvo probiotika – od raznih vrsta suplemenata do jogurta.

S obzirom na popularnost probiotika ti isti proizvodi su nerijetko skupi. No, prema novom istraživanju provedenom na Univerzitetu Tufts i objavljenom u časopisu Frontiers in Microbiology, postoji puno jeftiniji način da crijeva održimo zdravima. Sve što nam treba je jabuka.

Naučnici su otkrili da prosječna jabuka sadrži oko 100 miliona bakterija i to većinom u srži ploda, a manje u kori. Riječ je o bakterijama koje su bezazlene pa čak i korisne za organizam, prenosi RTL.

Bakterije iz jabuke udružuju se s mikrobima u crijevima koji su od vitalnog značaja za našu probavu i dobro funkcionisanje metabolizma što čini ključ jakog imuniteta. Pokazalo se da se većina bakterija korisnih za naš organizam nalazi u samoj srži jabuke, u košpicama. Čak 90 posto. U mesu i kori ploda još je deset posto mikroba.

Nekada su se jabuke cijele, no onda se ogrizak počeo bacati. Iako košpice sadrže cijanid, jedna jabuka dnevno neće stvoriti problem kod odraslih osoba. Osim jabuka i ostalo voće ima probiotička svojstva. Bitno je jesti raznoliko i sezonsko voće i povrće koje obiluje vlaknima i na taj način čuva zdravlje probavnog sistema, a time i čitavog organizma.

(Tuzlanski.ba)

scroll to top