Ove jutarnje navike će vam pomoći da započnete dan zdravo

Ovo je pet navika koje možete da primijenite svakog jutra kako biste imali ravan stomak, po savjetima nutricionistkinje Suzi Bjurel.

Pijte puno vode

Jedan od najlakših jutarnjih rituala je ispijanje najmanje 300 mililitara vode čim ustanete.

“Hladna voda ubrzaće metabolizam odmah nakon konzumiranja, pokrenuće vaš sistem za varenje i rehidriraće vas nakon noći. Možete popiti i biljni čaj koji je pun antioksidanata i sadrži veoma malo kofeina koji će ubrzati metabolizam,” kaže ona.

Doručkujte proteine

“Odaberite kvalitetnu hranu bogatu proteinima, koja će regulisati šećer u krvi tokom jutra i držati vas sitim nekoliko sati. Varenje proteina zapravo će potrošiti više kalorija nego ako doručkujete hranu bogatu ugljenim hidratima,” navodi Bjurelova.

Duže ćete biti siti i metabolizam će dobiti još jednu “dozu” ubrzanja.

“Odlične opcije su kajgana sa povrćem, riba, ‘smutiji’ ili gusti jogurt sa voćem. Važno je da unesete najmanje 20-30 grama kvalitetnih proteina,” kaže ona.

“Grickajte” hranu bogatu vlaknima

Vlakna suzbijaju apetit što znači da ćete duže biti siti. Potražite hljeb od cijelog zrna, razne sjemenke zgodne za grickanje, ali i svježe voće.

Kofein je dobar u malim količinama

Nemojte pretjerivati sa kafom, ali od male količine kofeina ćete se brže razbuditi i vi, i vaš sistem za varenje. Kofein kao stimulans ubrzava varenje masti, što pomaže ako želite da izgubite koji kilogram.

Odložite konzumiranje šećera

Slatko pecivo ili veoma zaslađeni napici nisu dobar izbor za jutro, što vjerovatno znate i sami. Ako dan počnemo nečim slatkim, činiće nam se da tokom ostatka dana nismo jeli “kako bi trebalo”.

“Ako ujutru pojedete nešto slatko, ugljeni hidrati će dovesti do većeg lučenja insulina. Taj hormon će nam probuditi apetit i ‘zahtijevati’ još šećera tokom dana. Barem ujutru birajte zdravije opcije, a ako baš želite nešto slatko, počastite se tokom popodneva,” navodi Bjurelova.

scroll to top