U Čitluku održano tradicionalno ‘Kušanje mladog vina’

U organizaciji čitlučkog Ogranka Matice hrvatske u četvrtak navečer u Hotelu “Brotnjo” u Čitluku održana je tradicionalna manifestacija “Kušanje mladog vina”, a upriličeno je i predstavljene dvije knjige Liljane Leone Zovko te otvaranje izložbe slika dubrovačkog umjetnika Miše Baričevića.

Na početku programa čitlučkoj publici predstavljene su zbirka pjesama “Mirno spavaj Lara“ te knjiga proze “Dobra ti noć Balkane“ autorice Liljane Leone Zovko. Knjige su tiskane u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk te su stoga uvrštene u program manifestacije “Dani Matice hrvatske u Brotnju”. O navedenim djelima govorili su predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk Andrija Stojić, književnik iz Ljubuškog Mate Grbavac i nagrađivani suvremeni pjesnik iz Srbije Goran Matić.

– Izuzetna mi je čast imati prvu samostalnu promociju baš u mom mjestu. Hvala mojim školskim kolegicama, hvala pjesnicima, hvala Andriji i Mati, a na poseban način hvala Goranu Matiću iz Beograda. Posebna mi je čast, dirnuta sam i posebno emotivna večeras – poručila je Ljiljana Leona Zovko i okupljene počastila jednom od svojih pjesama.

Odabrane ulomke i stihove tijekom sinoćnjeg programa iz prvijenaca Ljiljane Leone Zovko također su pročitali pjesnici Marela Jerkić Jakovljević i Adnan Pandur, dok je u drugom dijelu programa čitlučkoj publici odabranim djelima iz novog ciklusa predstavljen slikar Mišo Baričević.

Dubrovački slikar nažalost nije mogao nazočiti izložbi pa je umjetnika i njegov novi ciklus pod nazivom “Crno – bijeli svijet” predstavio Vladimir Filipović, profesor Filozofskog fakulteta u Mostaru.

– Umjetnici se odlučuju za korištenje monokromnosti u slikarstvu iz estetskih, emocionalnih, a ponekad i iz etičkih razloga. Povijesni kontinuitet od srednjega vijeka pa sve do danas ukazuje nam na činjenicu koliko je to važan segment zapadne umjetnosti sadašnjice. Kako u fotografiji, tako i u slikarstvu kada slikamo ljude u boji slikamo njihovu odjeću i vanjštinu. Kada slikamo ljude u crno-bijelom, zapravo slikamo njihove duše i priče. Reprezentativan primjer tome je i novi ciklus Miše Baričevića pod nazivom ‘Crno – bijeli svijet’ – kazao je Filipović.

Marin Ivanović, predavač na Odsjeku povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Mostaru i likovni kritičar proglasio je Baričevićevu izložbu otvorenom, nakon čega je održano tradicionalno kušanje mladog vina.

– Kako bi prvenstveno oživjeli sjećanja na stare hercegovačke običaje, da tim svjedočanstvima rasvijetlimo one vrijednosti tradicijske kulture koje naprosto nestaju ili su već prekrivene debelim slojem zaborava, nekolicina nas entuzijasta još prije 23 godine, okupljeni oko ideje i moje zamisli, uključili smo se u projekt ‘Kušanja mladog vina’. Želimo oživjeti sjećanje starijih, educirati mlade te približiti i prikazati zaboravljene pojedinosti iz života naših predaka – kazao je prof. Andrija Stojić i naglasio kako je jako važno biti svoj i originalan u očuvanju identiteta hercegovačkog kraja.

Mlado vino iz bačve prvi je kušao domaćin te ga nakon toga ponudio svima ostalima, a čast da zatvori bačvu s mladim vinom pripala je Predragu Smoljanu, predsjedniku Općinskog vijeća Čitluk.

Završni dio večeri svojim vinima obogatile su vinarije Marijanović i Tolj, vrhunske suhomesnate delicije okupljenima je ponudila pršutana Bura, a jako bogata gastronomska ponudu koju je za Kušanje mladog vina pripremio Hotel Brotnjo obogaćena je i degustacijom sira Grana Padano.

Svoj rad na sinoćnjoj manifestaciji predstavili su također i učenici hotelijersko-turističkog smjera Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića sa svojim proizvodima, dok su dašak tradicije večeri svojom izvornom pjesmom dali članovi HKUD Brotnjo, priopćeno je iz Općine Čitluk.

scroll to top