Pravilna ishrana je osnova zdravog života, a ako želite da sačuvate vaše srce u svoju ishranu uvrstite orašaste plodove.
Konzumacija jedne šake ili oko 30 grama orašastih plodova dnevno povezana je s nižim razinama holesterola i manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Također, oni navode i da redovna konzumacija orašastih plodova smanjuje rizik od smrti od srčanog ili moždanog udara za četvrtinu. Međutim, ističu da malo ljudi pojede ovu količinu orašastih plodova dnevno.
Istraživači su pregledali 60 studija, koje su uključivale 1,9 miliona učesnika, kako bi utvrdili postoji li veza između konzumacije orašastih plodova i rizika od kardiovaskularnih bolesti, bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.
Rezultati pokazuju da su ljudi koji su imali visoku konzumaciju orašastih plodova, od oko 30 grama dnevno, imali 19 posto manju vjerojatnost da će oboljeti od kardiovaskularnih bolesti i 23 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od njih u usporedbi s onima koji su jeli manje količine te namirnice.
”Ako svaki dan pojedete šaku orašastih plodova, što je oko 30 grama, imat ćete 20 do 25 posto manji rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti”, kazao je Erik Arnesen, jedan od autora studije.
Oni koji svakodnevno unose orašaste plodove imali su 18 posto manju vjerojatnost da će patiti od bolesti srca i 25 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od njih.
(Izvor: Klix.ba)