/FOTO/ Održan ”Sajam proizvoda žena sa sela”: Najtraženiji ajvar i pekmez

Udruženje građana ”Vive Žene”  Tuzla u saradnji sa Mrežom žena u Podrinju organizovalo je danas na Trgu slobode u Tuzli Sajam proizvoda žena sa sela. Riječ je o sajmu u okviru obilježavanja Međunarodnog dana žena na selu.

Članice Udruženja i grupa predstavile su svoju kućnu i domaću radinost, te također prezentirale aktivnosti koje doprinose aktivnijoj ulozi žena i ženskih grupa u razvoju civilnog društva, zalažući se  za poštivanje ženskih ljudskih prava u svim oblastima javnog i privatnog života.

Posjetioci na sajmu imali su priliku vidjeti poljoprivredne proizvode od raznih vrsta salate, poput kiselih krastavaca, turšije, paprika doajvara, pekmeza, džemova i sokova od različitih vrsta voća, ali i kušati i kupiti ove proizvode.

”Bio je veliki interes za našim proizvodima, a najviše se tražio ajvar i pekmez. Doživjele smo prelijepo iskustvo i sklopile nova poznanstva, kazala nam je Ifeta Merjemić, predsjednica Udruženja žena “Jadar” iz Konjević Polja.

Sajam je bio veoma dobro posjećen, raznolikog i bogatog sadržaja. Proces pripreme zimnice prati i umor, ali kako ističe Fazila Bašić iz Konjević Polja, s velikom voljom i željom sve se može uspjeti.

”Priprema ajvara predstavlja najzahtjevniji domaći organski proizvod, ali dugotrajan proces na kraju daje odlične rezultate, a u plodovima rada svaka porodica uživa do proljeća”, dodaje Bašić.

Mrežu žena u Podrinju čine slijedeće organizacije: UŽ „Jadar“ Konjević Polje, UŽP Podrinjka, Skleani Srebrenica UŽ „Maja“ Kravica, UPP „Drina“ Burnice, Udruženje žena Cerska, Udruženje žena Podrinje Vlasenica, Udruženje Anima Djulići, Udruženje Procvat proljeća Glogova i ženska grupa iz MZ Suha. Učešće su uzela i udruženja i grupe iz Tuzlanskog kantona.

scroll to top