Ova hrana je najštetnija za zdravlje, na listi i jedna neočekivana namirnica

Gastroeneterolozi ističu da određenu hranu ne biste trebali gotovo nikada jesti, a to se posebno odnosi na ljude koji imaju problema s probavom i nadutošću.

Namirnice poput pržene ribe, sokova i bijelog hljeba su očekivano na listi, ali mnogi ne očekuju da se na ovaj listi nađu i namirnice kao što je sve popularnija proteinska čokoladica.

Sve navedene namirnice mogu dovesti do plinova i nadutosti što u ovom slučaju nije značajan zdravstveni problem, ali ove namirnice mogu prouzrokovati i druge akutne zdravstvene probleme.

Upravo proteinska čokoladica je navedena kao štetna namirnica, a doktorica Harmony Allison navodi da su one visoko prerađene namirnice te da sadrže mnogo aditiva. Zbog toga ističe da je najbolje uzimati proteine iz mlijeka, orašastih plodova i maslaca od kikirikija.

Na listi se našlo i crveno meso, a doktorica Reezwana Chowdhury navodi da ga u potpunosti izbjegavamo. Ona ističe da crveno i prerađeno meso povećavaju rizik od raka debelog crijeva. Ukoliko ga se ipak odlučite jesti, neka vaše porcije ne prelaze više od 100 grama dnevno, a najbolje bi bilo da ga jedete samo jednom sedmično.

Gazirana pića su dobro poznata kao namirnice koje treba izbjegavati jer osim što unosite prazne kalorije, mogu povećati rizik od dijabetesa i bolesti srca. Također, gazirana pića potiču nadutost i podrigivanje.

Na kraju, doktorica Shilpa Grover rekla je da bismo trebali bijeli hljeb izabaciti iz ishrane, a razlog tome je što su sve rafinisane žitarice loše za crijeva.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top