/FOTO/ Repro centar i Inkubatorska stanica za uzgoj jednodnevnih pilića zvanično počeli sa radom

Danas su u Kalesiji zvanično u rad pušteni Repro centar i Inkubatorska stanica za uzgoj jednodnevnih pilića kompanije Bingo. Ovim su kapaciteti kompanije prošireni, te se u narednom periodu očekuje izvoz u brojne zemlje, pa i na tržište Evropske unije.

Perad mlađa od tri dana odnosno jednodnevni pilići ovdje će biti smještena i pripremljena za narednu fazu.

”Čitava tehnologija je podijeljena u nekoliko faza. Dvije su osnovne: faza od 18 dana i faza od tri dana. Nakon toga pilići idu u proces odabira, zatim slijedi vakcinacija, te se opremaju na naše tržište”, navodi Irfan Hasanović, rukovodilac Inkubatorske stanice.

U ovom objektu zaposleno je 25 radnika. Osim Inkubatorske stanica sa radom je počeo i Repro centar, izgrađen također na području Kalesije.

”Kroz ova dva projekta koje ste vidjeli: projekat Repro centra koji je kapacitete 13,5 hiljada odgoja, i dva dodatna objekta gdje se proizvode oplođena ili rasplodna jaja to je 27 hiljada na godišnjem nivou. Imat ćemo 6 miliona i 400 hiljada jaja koja ćemo kroz inkubatorsku stanicu koja je sasvim nivoa, uspjet ćemo proizvesti blizu dva miliona i 400 hiljada koka nosilja”, ističe Enes Omerović, rukovodilac peradarske proizvodnje Bingo.

U Inkubatorskoj stanici godišnje je moguće inkubirati 10 miliona jaja. Obzirom da se ovdje koristi moderna tehnologija i primjenjuju najsavremenije metode iz Binga očekuju i izvoz u Evropsku uniju, osim zemalja CEFTA-a.

Novootvorenim Repro centrom i Inkubatorskom stanicom nastavlja se razvoj peradarstva na području kantona. Obzirom na sve veću zastupljenost proizvoda od mesa peradi u prehrani stanovništva ovaj potez kompanije Bingo  zasigurno će biti prepoznat na tržištu i van granica Bosne i Hercegovine. Važno je istaći, objašnjavaju rukovodioci proizvodnje u ovoj kompaniji, da se svi postupci i radnje obavljaju po propisanim pravilima i  procedurama.

scroll to top