Piletina u narandžinom umaku za ručak

Sastojci: 450 g otkoštenih pilećih prsa bez kože, 270 g brašna, 250 g panko krušnih mrvica, 85 g meda, 75 ml umaka od soje, 2 velika jaja, 2 velike narandže, 2 kašike kukuruznog škroba, 2 sušene čili papričice, 2 čehna bijelog luka, 2 kašičice naribanog đumbira, so i biber po želji, mladi luk za ukrašavanje, sezamove sjemenke za ukrašavanje

Priprema:

1. Narežite piletinu na kocke veličine oko 2,5 centimetara, posolite ih i pobiberite po želji.
2. Umočite kockice u brašno, u jaja i krušne mrvice. Na ovaj način panirajte pripremljenu piletinu dok ne potrošite svo meso.
3. Paniranu piletinu stavite na papir za pečenje te ubacite u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni oko 20 minuta.
4. Za umak: naribajte koricu obje narandže te iscijedite sok. Narandžin sok pomiješajte s umakom od soje, medom, naribanim bijelim lukom i đumbirom te kukuruznim škrobom.
5. Tekućinu bez grudica ulijte u manji lonac te zagrijte na laganoj temperaturi s čili papričicama dok se umak ne zgusne. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
6. Preko pečene piletine prelijte umak pa sve zajedno poslužite uz kuhanu rižu, nasjeckani mladi luk, naribanu narandžinu koricu i nešto sezama.

scroll to top