Neželjene posljedice koje se mogu javiti ako jedete previše hljeba

Nekima su obroci nezamislivi bez hljeba, ali vas mogu iznenaditi rezultati prehrane bogate pekarskim proizvodima prvenstveno bijelim hljebom.

Rafinirani ugljikohidrati dovode do niže razine upalnih stanja, što može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, uključujući smanjenu kognitivnu funkciju. Učinci prehrane bogate hljebom mogu potrajati duže nego što biste očekivali.

Prema istraživanju iz 2012. godine, objavljenom u časopisu Journal of Alzheimer's Disease, od 1.230 osoba u dobi od 70 do 89 godina, oni koji su jeli najviše hrane bogate ugljikohidratima poput hljeba imali su dvostruko veću vjerojatnost razvoja kognitivnih oštećenja u odnosu na one koji su unosili manje ugljikohidrata.

Debljanje

Previše hljeba, posebno bijelog, povećavate izglede za razočaranje kad stanete na vagu. Hljeb, osim što nije baš najzdravija namirnica, povećava šanse za unos druge nezdrave hrane jer ga obično kombinirate s prerađenim mesnim proizvodima, masnim maslacem poput onog od kikirikija i sirevima s visokim udjelom zasićenih masti.

Studija iz 2014. godine objavljena u časopisu BMC Public Health pokazala je da osobe koje jedu dvije ili više porcija bijelog hljeba dnevno imaju znatno veću vjerojatnost za prekomjernu težinu i pretilost od osoba koje pojedu jednu porciju bijelog hljeba ili manje sedmično.

Predijabetes

Za približavanje razine šećera u krvi neželjenoj nezdravoj granici krivac može biti vaše uživanje u hljebu. Pretjerano jedenje hljeba, a posebno visokorafiniranog, kakav kupujemo u trgovinama i pekarama, može dovesti do povećanja razine upala u tijelu. To može uzrokovati rezistenciju na inzulin, a ovo stanje često prethodi dijabetesu.

Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak može biti posljedica neumjerene potrošnje hljeba. Hljeb i razni pekarski proizvodi su prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti dva glavna izvora natrija, hranjive tvari za koju je poznato da podiže krvni pritisak. Čak i relativno skromna količina hljeba može povećati rizik od hipertenzije.

Problemi s kožom

Osim debljanja i većeg rizika od dijabetesa, ako jedemo previše hljeba, mogli bismo imati problema sa zdravljem naše kože. Istraživači su otkrili da unos hrane s visokim glikemijskim indeksom, što je i sam bijeli hljeb, pogoršava stanje naše kože, dovodi do nastanka prištića ili akni.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top