Sastojci: 10 jaja,
10 kašika šećera,
250 grama mljevenih oraha,
3 kašike oštrog brašna.
Za kremu:
500 ml mlijeka,
2 vanilin šećera,
6 žumanaca,
6 kašika šećera,
4 kašike oštrog brašna,
1 limun (iscjeđeni sok),
250 gr maslaca,
250 gr šećera u prahu.
Glazura od bjelanaca: 6 bjelanaca,
10 kašika šećera u prahu,
2 kašike limunovog soka,
2 banane.
Priprema:
1.Rernu zagrijte na 180 stepeni. Kalup od npr. 26 cm obložite papirom za pečenje (papir neka bude viši od oboda).
2.Umutite bjelanjke u čvrst snijeg. Naizmjenično dodavajte jedan po jedan žumanjak i šećer. Sve skupa dobru umutite oko 10-ak minuta. Dodajte orahe i brašno. Smjesu stavite u kalup i pecite oko 30 minuta.
3.Biskvit ohladite. Prerežite 2 puta da dobijete 3 tanje kore.
4.Mlijeko i vanilin šećer zagrijte do vrenja. Dok se mlijeko zagrijava, žumance dobro umutite sa 6 kašika šećera. Dodajte limunov sok i oštro brašno.
Skinite mlijeko s vatre i pjenjačom umiješajte smjesu od jaja. Vratite na vatru i na laganoj vatri kuhajte, dok se ne zgusne. Nakon šta se prohladi nekoliko minuta, pokrijte prozirnom folijom. Pustite da se skroz ohladi.
5.Maslac sobne temperature pjenasto umutite sa šećerom u prahu.
Mikserom umiješajte u ohlađenu kremu ( u slučaju da se je krema malo jače zgusnula razradite je mikserom prije nego umiješate maslac).
6.Banane izrežite na tanke kriškice. Kore nije potrebno natapati.
Slažite: 1.kora, sloj kreme, sloj banana, sloj kreme, 2.kora, sloj kreme, sloj banana, sloj kreme, 3.kora, glazura od bjelanjka.
7.Bjelanjke zajedno sa šećerom u prahu stavite u posudu na paru. Mutite mikserom dok ne dobijete čvrsti sjajni snijeg. Kad se počne lagano lijepiti za posudu, gotovo je te odmah maknite s pare i pustite da se skroz ohladi.
8.Ohlađenom glazurom premažite tortu i ukrasite po želji.
(Kuharica)