Sastojci:
- 1 kg krompira
- 2 mrkve (ili, još bolje, jedna veza tzv. “zeleni”)
- 1 luk
- 2 režnja bijelog luka
- 300-400 gr. mesa (junetina, piletina…šta god vam je po volji)
- 200gr pasiranog paradajza
- 1 kašika aleve paprike
- so i biber
- ulje
Priprema:
Isjeckajte luk i dinstajte ga kratko na ulju (dok ne “zacakli”). Kako bi izvukli ono najbolje od luka, predlažemo vam da stavite i prstohvat šećera dok ga dinstate.
Dodajte meso i često miješajte. Dodajte nasjeckane mrkvu, korijen peršuna, celer (“zelen”) i kad se meso počne lijepiti za dno pretis lonca, dodajte šolju vode.
Ogulite krompir, narežite ga na veće kocke i ubacite u pretis.
Dodajte bijeli luk, pasirani paradajz, alevu papriku, so i biber, sačekajte da provri i zatvorite pretis. Kuhajte 15-ak minuta i to je to!
(Hayat.ba)