Na popisu i lubenica: Ove namirnice nisu toliko poznate po tome da proizvode gasove

Ako zbog nadutosti i gasova izbjegavate namirnice poput graha, slanutka, kupusa i brokula, na ovu listu biste trebali dodati još neke namirnice koje su manje poznate po tome što proizvode gasove.

Naime, nutricionist Sas Parsad navodi da neka hrana sadrži ugljikohidrate koje naše tijelo teže razgrađuje, a kao rezultat ti ugljikohidrati završavaju u našem debelom crijevu i proizvode gasove.”Razine plinova razlikuju se od osobe do osobe. Naš jedinstveni probavni sistem, crijevne bakterije, razine enzima i osjetljivost igraju ulogu u određivanju naše reakcije na različitu hranu”, objašnjava Parsad.

Jabuke, kruške i lubenice

Voće je odličan međuobrok, ali ove tri namirnice mogu vam prouzrokovati plinove. Nutricionist Parsad navodi da jabuke, kruške i lubenice su voće koje sadrži relativno više nivoe fruktoze u usporedbi s nekim drugim voćem.

Međutim, on navodi da je moguće uživati u voću s visokim sadržajem fruktoze, bez plinova. Najbolji način je da smanjite količinu voća ili da radije birate zrelije voće.

Masna hrana

Prženi obrok poput ribe i krompira te druga masna hrana poput peciva, keksa, čokolade i masnih komada mesa mogu prouzrokovati gasove.

Jedan od razloga je zato što masnoj hrani treba više vremena da se razgradi u želucu i tankom crijevu nego drugim nutrijentima poput ugljikohidrata i proteina. Drugi razlog je taj što probava masti zahtijeva oslobađanje enzima gušterače kao što je lipaza.

Umjetni zaslađivači

Mnogi proizvodi sadrže umjetna sladila kao što su sorbitol i manitol. To su najčešće: proteinski napitci, gazirana pića i žitne pločice, ali i nemasni jogurti.

Persad navodi da se neki zaslađivači ne apsorbiraju dobro u tankom crijevu i mogu netaknuti dospjeti u debelo crijevo. Tamo ih fermentiraju crijevne bakterije, uzrokujući plinove i nadutost.

Crveno meso

Crveno meso sadrži aminokiseline koje sadrže sumpor što može doprinijeti nadutosti kod nekih ljudi. Ono što je važno jeste da povrće poput karfiola i brokule zbog visokog udjela sumpora mogu povećati proizvodnju gasova.

Stoga je najbolje izbjegavati kombinaciju ovih namirnica. Ako vas muče nadutost i plinovi, najbolje bi bilo da smanjite porcije crvenog mesa ili je zamijeniti za neki drugi izvor proteina kao što su piletina, puretina ili riba.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top