Umanjen prinos kornišona

Arhiva

Šef stručnog tima njemačke firma “Karl Kine” Miloš Đurašinović rekao je da je izvjesno da će, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, prinos krastavaca kornišona kod kooperanata ove firme u Republici Srpskoj i Federaciji BiH biti umanjen.

Ova firma od 2015. godine ima ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona koja je do sada zastupljena u 15 lokalnih zajednica, uglavnom u RS i dijelom u FBiH.

Đurašinović je rekao Srni da je 250 kooperanata sa površine oko 15 hektara do sada isporučilo oko 850 tona krastavaca.

“Ugovorom je predviđeno da otkup traje do kraja augusta. Zbog vremenskih prilika biljke su iscrpljene i kod nekih proizvođača će berba prestati ranije”, rekao je Đurašinović.

Prema njegovim riječima, kod 55 kooperanata u više lokalnih zajednica bilo je štete na parcelama usljed grada i jakog vjetra.

“Osim toga, bilo je problema i zbog niske temperature vazduha tokom noći i visokih tokom dana. Agronomi su se maksimalno anagažovali kako bi pomogli proizvođačima”, naveo je Đurašinović.

Kooperantima je obezbijeđen kompletan repromaterijal koji otplaćuju kroz isporučene krastavace.

Otkupna cijena krastavaca je 1,80 KM za kilogram prve klase, 0,80 KM druge i 0,20 KM za kilogram treće klase, a firma na kraju sezone isplaćuje bonuse za prvu klasu.

(Izvor: Srna/Nezavisne novine)

scroll to top