Sastojci:
1 kg patlidžana,
1 kg janjećeg buta,
1 veći luk,
175 ml maslinovog ulja,
150 g paradajza,
3 kašičice soli,
1/2 kašičice cimeta,
3 kašike svježeg peršuna,
1/2 kašike muškatnog oraščića,
175 ml crnog vina,
60 g rendanog parmezana,
biber.
Za preliv:
570 ml mlijeka,
1 lovorov list,
1 manji luk,
60 g maslaca,
60 g brašna,
2 jaja,
30 g rendanog parmezana,
2 karanfilića,
peršun
Priprema:
1. Oljuštite patlidžan i isijecite na kolutove pa posolite i ostavite pola sata da odstoji. Za to vrijeme zagrijte ulje i propržite janjetinu kojoj ste odstranili masnoću i narezali je na kocke.
2. Dodajte luk, zatim paradajz, začine i crno vino. Smanjite vatru i ostavite da se krčka 30 minuta.
3. Isperite patlidžan, prosušite i na ulju ispržite pa ostavite na papirnatom ubrusu da se ocijedi višak ulja. Na dno vatrostalne posude složite četvrtinu patlidžana, trećinu janjetine i trećinu parmezana i tako redom. Završite sa patlidžanom i stavite u rernu na 190 stepeni.
4. Zakuhajte mlijeko, lovorov list, biber, peršun, luk i karanfiliće. Kad proključa, sklonite s vatre. Mlijeko procijedite, a u drugoj posudi rastopite maslac. Dodajte brašno i postepeno, uz miješanje, dodajte procijeđeno mlijeko. Kad se umak zgusnuo, sklonite posudu i dodajte umućeno žumance.
5. U drugoj posudi ulupajte snijeg od bjelanaca i umiješajte u umak. Musaku prelijte pripremljenim prelivom, pospite parmezanom i pecite 30 minuta. Ukrasite prema želji peršunom.
(Kuharica)