Međunarodni dan kuhara: Slavlje okusa i zdravlja

Danas obilježavamo Međunarodni dan kuhara koji je postao najvažniji dan za sve kuhare svijeta. Pored promovisanja same struke, cilj ovog Dana jeste osvijestiti ljude koliko je važno koristiti namirnice i začine na ispravan način, te koja jela okrepljuju i doprinose zdravlju. Jedan takav obrok koji dominira našim tanjirima je zasigurno supa/juha/čorba.

Supa nije samo tečni obrok, već pravo blago koje čuva naše zdravlje iznutra i izvana. Širom svijeta, supe su uvijek bile cijenjene zbog svojih okrepljujućih svojstava, a danas ta uvjerenja potkrepljuju i naučna istraživanja. Supe su odličan izvor tečnosti što je važno za naše organe i kožu, hranjive su, mesne supe su bogate bjelančevinama i mineralima, dok su povrtne prava riznica vlakana, fitohemikalija i vitamina. One nam daju osjećaj sitosti, pa je naučno dokazano da ćete unijeti 20 % manje kalorija, jer nas čine sitim i time izbjegavamo prejedanje kod glavnog obroka. Postale su odlična podrška tokom bolesti, a tajna njihove moći leži u bogatstvu minerala i vode. Tako nas pileća supa osvježava tokom prehlade, dok paradajz supe pomažu da razbistrimo svoj um i okrijepimo tijelo.

Jedna takva paradajz supa ili popularnije nazvana čorba od davnina je poznata i u našoj zemlji. Riječ je o tarhani (perzijski tarkhaneh znači drobljenac). Na naše tlo je došla iz Turske, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe. Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog tijesta. Tijesto obično sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, što mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv okus.

S obzirom da užurban način života i manjak vremena nam ne dozvoljava da sami sebi spremamo ovaj ukusni tečni obrok, vremenom su nastala i nova rješenja za to. Tako su se razvile instant supe čija priprema traje samo nekoliko minuta, kao i supe u prahu koje se pripremaju u kombinaciji s vodom i zahtijevaju kuhanje ne duže od desetak minuta.

Prateći potrebe svojih konzumenata, najveća kompanija za proizvodnju hrane i pića Nestlé, razvila je niz ukusnih praškastih supa, a među njima se posebno ističe tarhana napravljena prema tradicionalnoj recepturi, sa niskim sadržajem masti i bogatim izvorom vlakana. U surčinskim tvorničkim pogonima, tarhana čorba se proizvodi isključivo za bosanskohercegovačko tržište. Ova gesta pokazuje koliko se posvećuje pažnja korisnicima, ali ujedno i ističe važnost tržišta koje je specifično po svojoj tradiciji i potrebama.

Tako se u posljednjih godinu dana, prema Nielsen istraživanju, u Bosni i Hercegovini prodalo 80.416kg tarhane (svih proizvođača), odnosno 1.277.606 vrećica, što ako pretvorimo u porcije govorimo o više od 5.110.000 tanjira tarhane. Da tarhana spada u jednu od omiljenih supa govori i podatak da je unutar Maggi asortimana, tarhana posljednjih godina zauzimala 2. mjesto po količini prodatih proizvoda, dok je u ovoj godini prešla na 1. mjesto i čini 20% ukupne prodaje Maggi supa. Osim toga, Nestlé već odavno primjenjuje cirkularni model poslovanja, pa su i vrećice tarhana supe napravljene tako da čuvaju svježinu sadržaja, a ujedno se nakon upotrebe, vrećica može reciklirati.

Najnovija istraživanja pokazuju da supe osim što su dobro predjelo, one su već godinama i glavni obrok za kojim posežu mnogi. Lagane su za pripremiti, a dovoljno hranjive da vas drže svježe i nahranjene tokom napornog dana.  Recepti za supe danas su sve popularniji, a neke od njih, poput karfiol supe, supe s crvenom lećom i supe s piletinom i povrćem možete pronaći u kuharici Zdravo! kuhaj.

Kako nam se bliže hladniji dani u godini, onda su supe definitivno sjajno rješenje da bi se ne samo brzo ugrijali, već i nahranili nutritivnim sastojcima koji se nalaze u svim supama u prahu ili instant supama za koje je prilikom pripreme potrebna samo vruća voda.

Ukoliko ste u žurbi, onda neka vaš izbor bude jedinstvena tarhana koju možete skuhati za samo deset minuta. Neka vas njezin okus i blagotvorna svojstva inspirišu da redovno uključujete ove čudesne tečne obroke u vašu svakodnevnu prehranu. Sretan Međunarodni dan kuhara!

scroll to top