Savjeti uz koje ćete lako omekšati juneće meso

Foto: Pixabay

Ponekad komadi crvenog mesa mogu biti vrlo žilavi te ih je potrebno marinirati ili omekšati nekim drugim metodama.

Ove kuhinjske trikove koriste veliki majstori kuhinje kako bi omekšali meso i učinili ga ukusnim.

Kivi

Želite li da vam juneće meso bude mekano, obložite ga kriškama kivija i ostavite neko vrijeme. Naime, kivi sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu pa ono postaje vrlo meko i podatno.

Ukoliko meso stavljate u marinadu, napravite sve kao što ste planirali pa dodajte kivi nekih sat, dva prije pripreme. Pripazite da vam junetina ne stoji predugo obložena kivijem kako meso ne bi postalo previše mekano i raspadalo se tokom pripreme. Sličan učinak ima i ananas.

Cola

Cola napitci su odlični za omekšavanje mesa prije prženja, posebno ako se radi o debelim šniclama. Sve što trebate napraviti je ostaviti meso u coli deset minuta. Potom ga izvadite da se osuši i pržite u ulju uz dodatak crnog bibera.

Limun ili ocat

Mariniranje mesa u limunovom soku će ga omekšati u roku od nekih sat vremena. Omekšat će i u octu, ali u tom slučaju meso bi u njemu (zapravo u marinadi na bazi octa) moralo stajati preko noći kako bi dovoljno omekšalo.

scroll to top