Kraljica jeseni: 5 razloga zbog kojih trebamo češće jesti bundevu

Jesen je vrijeme kada police tržnica i trgovina preplavljuju bundeve. Riječ je o povrću bogatom hranjivim tvarima koje jača cijeli organizam, a koje često zapostavljamo na jelovniku.

Evo razloga zbog kojih bi bundevu trebali jesti češće:

Održava težinu
Bundeva je povrće slatkog i brašnastog mesa žute boje te narandžaste kore, a može težiti od 10 kilograma nadalje. U stotinu grama njenog ploda nalazi se nešto manje od 30 kalorija i 90 posto vode, zbog čega se smatra dijetalnom namirnicom. Redovna konzumacija snižava loš holesterol u krvi.

Zaštitnik imuniteta
Boja njenog mesa i kore sugerira da je riječ o povrću bogatom beta-karotenom. Riječ je o antioksidansu koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, čuva zdravlje očiju i jača imunitet. Osnaživanju organizma pomoći će i vitamini C, E i K, koji se također nalaze u ovom povrću, te kalij, kalcij i željezo.

Potiče rad probave

U bundevi se nalazi mnoštvo prehrambenih vlakana. Pektin i celuloze poboljšavaju probavu i umiruju želučane teškoće, pa se veća konzumacija ove namirnice preporučuje osobama koje pate od zatvora i upale debelog crijeva.

Izvor proteina

Od mesa bundeve mnogo su kaloričnije i hranjivije njene koštice, u kojima se nalazi 45 posto masti i 25 posto bjelančevina, pa se smatraju odličnim izvorom proteina biljnog porijekla. Proteini nadomještavaju oštećene i odumrle stanice bubrega, jetre i mišića, kao i kose, noktiju i kosti.

Čuvar prostate
Ulje iz sjemenki bundeve lako je probavljivo, sadrži esencijalne masne kiseline, a njegova konzumacija se preporučuje muškarcima jer blagotvorno djeluju na upalne procese prostate te preventivno djeluju protiv kancerogenih promjena na ovom dijelu tijela.

scroll to top