Koje su hranjive vrijednosti batata?

Batat je gomoljasta biljka porijeklom iz tropskih i suptropskih područja Srednje i Južne Amerike. Spada u grupu korjenastog povrća, zbog velikog korijena, koji se odlikuje škrobnim i slatkastim okusom. U našim krajevima je poznat kao ”slatki krompir”.

Batat može ispuniti veliki dio svakodnevnih čovjekovih prehrambenih potreba. Nutritivno se sastoji od mnoštva ugljikohidrata, vitamina i minerala.

Iznimno velika količina vitamina A batat svrstava u namirnice koje se ne bi smjele izbjegavati.

Također, dobar je izvor vlakana, biotina, kalija, fosfora te vitamina B grupe, C vitamina, beta-karotena te metala mangana i bakra.

Sadrži i fitosterole, karotene i karotenoide, folnu kiselinu, vitamine D i E te magnezij i željezo.

Sadrži mnogo škroba i vrlo malo masti te je visokokvalitetna energetska namirnica.

Preporučuje se sportistima i dijabetičarima te svima koji zbog zdravstvenih razloga moraju paziti na prehranu.

Blagotvorno utiče na debelo crijevo, slezenu, gušteraču, želudac i bubrege.

scroll to top