Koje namirnice čuvaju vid

Čulo vida jedno je od najvažnijih za čovjeka. Ne postoji hrana koja može djelovati poput lijeka, ali je dokazano da pojedine namirnice bogate vitaminima i mineralima pozitivno utiču na zdravlje očiju.

Ovo su neke od njih:

Riba

Riba iz hladnih voda poput lososa, tune ili sardine bogata je omega 3 masnim kiselinama koje provjereno pomažu u sprječavanju razvijanja makularne degeneracije i katarakte. Problem sa suhim očima može biti povezan s nedostatkom upravo omega 3 masnih kiselina.

Meso

U umjerenim količinama, nemasna junetina može potaknuti zdravlje očiju. Junetina sadrži cink, koji pomaže tijelu apsorbovati vitamin A, a može igrati ulogu u smanjenju rizika od razvijanja staračke makularne degeneracije.

Zeleno lisnato povrće

Kelj, špinat i raštika bogati su i vitaminima C i E i sadrže karotenoide lutein i zeaksatin. Ovo povrće smanjuje rizik od dugoročnih bolesti oka poput makularne degeneracije i katarakte. Brokula i avokado su, takođe, dobri izvori očnog zdravlja i moćni antioksidansi.

Citrusno i bobičasto voće

Narandža, grejp, limun i bobičasto voće su prepuni vitamina C i sprječavaju razvoj očne mrene ili katarakte i makularne degeneracije.

Jaja

Vitamini i minerali u jajima, poput vitamina A i luteina, mogu pomoći u zaštiti od noćnog sljepila i suhih očiju te dobro utiču na oči i njihovo funkcionisanje. Pomažu povećanje količine zaštitnog pigmenta u makuli, dijelu oka koji kontroliše središnji vid.

scroll to top