Ko stoji iza mreže retail parkova: Grade širom BiH

Mreža retail parkova niče širom naše države, a u vlasništvu kompanije iz Bijeljine City Mall, izvještava BiznisInfo.ba.

Prvi veliki retail park otvoren je krajem prošle godine u Brčko distriktu (ne računajući tržni centar City Mall u Bijeljini).

“Brčko City Park” otvoren je na 30.000 m2 – a tom prilikom investitor je najavio ulaganja u gradnju sličnih retail parkova u još tri grada – Zvorniku, Doboju i Istočnom Sarajevu. U međuvremenu je počela gradnja dva centra, i to u Zvorniku i Doboju.

Radove na izgradnji centra u Zvorniku, tačnije u u Karakaju u blizini graničnog prelaza, prije nekoliko dana je obišao gradonačelnik Bojan Ivanović i uvjerio se da sve teče prema planu.

Kako je rekao, u ovm centru će biti otvoreno novih 150 radnih mjesta. Radi se o tržnom centru otvorenog tipa, koji će se prostirati na oko 12.000 m2. Očekuje se da u narednih 60 dana počne sa radom. “Zvornik City Retail Park” je prvi objekat ovakvog tipa na području Zvornika.

Osim toga, uveliko je u toku i gradnja retail parka “Doboj City Park”.

Još nema informacija jedino kada će krenuti gradnja u Istočnom Sarajevu. Sigurno je da će retail park u Istočnom Sarajevo biti atraktivan jer će biti namijenjen i kupcima u samom Sarajevu, kao i onima u Istočnom Sarajevu.

Ko stoji iza kompanije?

Vlasnici firme “City Mall” Bijeljina su Dragan Stanojlović i firma “Sloboprom's” iz Brčkog, u podjednakom iznosu. “City Mall” je lani imao prihode od oko 3,5 miliona KM i dobit od skoro 2 miliona maraka.

Firma ima nekretnine, postrojenja i opremu u vijednosti od 17,8 miliona KM i investicione nekretnine u vrijednosti od 27,2 miliona maraka.

Vlasnik firme “Sloboprom's Brčko” je firma “Sloboprom” Lončari, čiji je, pak, vlasnik Slobodan Ćurčić.

“Sloboprom” sam za sebe ima nekoliko tržnih centara i hotela u RS-u i Brčko distriktu. Osim toga, ova firma je trgovački lider u oblastima veleprodaje i maloprodaje bijele tehnike i peći na čvrsto gorivo.

“Sloboprom” je lani imao prihode od skoro 40 miliona KM i neto dobit od 12,6 miliona maraka. Kapital firme iznosi preko 100 miliona KM.

Sve ovo govori da je riječ o velikom igraču s moćnim potencijalom na tržištu.

(Izvor: Biznisinfo.ba)

scroll to top