Gljivarima ostale prazne korpe

Korpe gljivara širom Republike Srpske prazne su još od prošle jeseni, a sakupljači kažu da ne pamte lošiju sezonu u posljednjih deset godina, jer zbog suše gljive nije bilo ni za lijeka, a trenutnu situaciju mogla bi popraviti jedino kiša.

Kako ističu ni kupci nemaju razloga za optimizam jer će vjerovatno doći do poskupljenja ovih šumskih plodova, s obzirom na to da tanka ponuda dovodi do rasta cijena.

Za uspješan rast šumskih gljiva jesen je najbolje godišnje doba, tada nisu česte klimatske promjene, nema jakih vrućina i isušenja zemlje, a gljivama osim vlage i umjerene temperature ništa više nije potrebno. Da su gljivari u Srpskoj ove godine ostali kratkih rukava, potvrđuje za “Glas Srpske” i instruktor gljivarstva Boro Marić iz Centra za posjetioce Pecka.

“Ovo je najgora godina od kada idem u gljive, suša je učinila svoje. Nadamo se da će ih biti krajem septembra i u oktobru, ali je potrebno dosta kiše i vlage”, kazao je Marić, dodajući da se neke vrste beru i po zimi, ispod snijega.

Kako objašnjava, prošle godine u ovo doba su brali vrganje kojih je bilo svugdje, a sada u šumama u blizini nema nijedne gljive.

“Loša sezona može se okrenuti na dobro, u zavisnosti kakva će biti jesen, koja i jeste njihovo doba. Ali uvijek smo i tokom ljeti brali gljive, a ove godine ništa. Od prošle jeseni nemamo šta ubrati”, kazao je Marić.

Područje Mrkonjić Grada, kako Marić kaže, najbolje je istraženo, a pronađeno je čak oko 2.000 vrsta gljiva.

“Moguće je da ih toliko ima i u drugim područjima ali niko nije dovoljno istraživao. Neki krajevi su potpuno pasivni”, kazao je Marić.

scroll to top