Možda je vaša nedavna odluka bila da više nikada nećete okusiti slatko. No, nakon ručka vam je pao šećer i gledajući u smjeru slatkiša, obećanje samo što niste pogazili. Šta učiniti? Pojedite kaki.
Kod nas se ovo voće ne jede često. Vjerovatno je razlog tome nepoznavanje njegovih vrijednosti i ispravnog načina konzumacije. Šteta, jer je ovo voće Rajska poslastica koja doprinosi našem zdravlju.
Kaki se uzgaja u Japanu, Brazilu, Italiji i dr. Pomaže u borbi protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala, povišenog holesterola u krvi, šećerne bolesti, raka, kožnih bolesti, visokog krvnog pritiska.
Kaki je bogat vitaminom C. Samo 100 grama ovog voća zadovoljava našu dnevnu potrebu za vitaminom C. Zavidna je prisutnost i drugih antioksidanasa poput polifenola, karotenoida i tokoferola. Od mineralnih se tvari svojom prisutnošću ističe kalij važan za zdravlje srca.