Izaberite najbolju vrstu ulja

Arhiva

Pojedini vitamini se ne otapaju u vodi, nego jedino u mastima, pa umjeren unos dobrih masnoća pomaže u apsorpciji vitamina A, D, E i K te beta karotena.

Dobro je znati i da masti usporavaju probavu, pa nakon njihovog unosa duže osjećamo sitost.

Kalena Ross, savjetnica za gastronomiju na BlackboardEats, objašnjava karakteristike dobrih ulja:

Kanola ulje

Riječ kanola (canola) izvedena je od riječi Canadian low acid oil. Ulje se dobija iz sjemenki biljaka Brassica napus L. i Brassica campestris L.

Imajte na umu da se proizvod pod nazivom LEAR (repičino ulje sa niskim udjelom erukične kiseline) ponekad naziva kanola ulje. Ono je zapravo proizvod ukrštanja više vrsta Brassica juncea. Kanola nije repica, nego je iz porodice biljaka u koju spadaju kelj, brokoli i karfiol.

Kanola ulje smatra se najzdravijim uljem za kuhanje zbog jako niskog nivoa zasićenih masnih kiselina. Osim toga, ima i dosta omega-3 masnih kiselina.

Američka agencija za hranu kaže da je kanola ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama, a nema ni holesterola, pa je dobro za smanjivanje rizika od srčanih oboljenja. Dobro je i kao izvor vitamina E.

Maslinovo ulje

Popularnost maslinovog ulja je zaslužena. Bogato je mononezasićenim masnim kiselinama i polifenolima (prirodnim antioksidansima) koji sprječavaju srčane bolesti. Imajte na umu da zrak, vrućina i svjetlost skraćuju rok trajanja. Držite ga zato u tamnoj boci, na hladnom i tamnom mjestu. Maslinovo ulje je najbolji izbor za salate i morsku ribu. Kuhanje na ulju je takođe dobro, ali pazite da vatra ne bude prejaka. Ovo ulje je dobrim dijelom odgovorno za zdravo dejstvo mediteranske prehrane.

Ulje kikirikija

Nažalost, ne koristi se dovoljno često. Vrlo je slično maslinovom ulju po kvalitetu. Ima visok sadržaj linolne kiseline, vitamina E i kalijuma, kao i visok sadržaj folne kiseline, koja pomaže u regeneraciji stanica. Sadrži 20% zasićenih, 50% mononezasićenih i 30% polinezasićenih masnih kiselina. Koristi se za prženje jer dobro podnosi visoke temperature.

Ulje sjemenki grožđa

Ovaj izuzetno zdrav nusproizvod pri proizvodnji vina dobija se, naravno, iz zdrobljenih sjemenki grožđa. Umjesto maslinovog, za kuhanje na visokim temperaturama koristite ovo ulje jer bolje podnosi veće temperature. Zdravstvene koristi za krvni sistem slične su kao i one koje donosi čaša crnog vina, a sa sobom ne nosi rizik koji po zdravlje ima alkohol, prenosi Ljepota&Zdravlje.

Orahovo ulje

Ima trpak, gorkast ukus i aromu svježe prženih oraha. Može se upotrebljavati za kratko prženje hrane, ali nije najbolje za obradu na visokim temperaturama. Ovaj dragulj od ulja donosi alfa-linolensku kiselinu i omega-3 masne kiseline. Bogato je i vitaminom K, što je odlično za kosti. Mnoštvo višestruko nezasićenih masnih kiselina utiče povoljno na sistem za disanje, jetru i žučni mjehur.

scroll to top